Många av verken i den klassiska repertoaren har sitt ursprung i folkmusiken och vid denna konsert hörs musik som har det gemensamt att de har folkliga rötter. Solister är två av Sveriges främsta musiker, Johan Bridger och Anna Petrini. Bridger är en flerfaldigt prisbelönad musiker och har uppträtt på många av världens stora scener, som Mariinskijteatern i Sankt Peterburg och Carnegie Hall i New York. Anna Petrini har också erhållit en mängd utmärkelser och har gjort sig känd som en musiker som ägnar sig åt musik från flera olika genrer och tidsperioder.
Här får vi höra dessa två skickliga solister i en varierad repertoar som sträcker sig från folkmusik, till musik från vår egen tid. Janačeks Idyll för stråkar är ett ungdomsverk, skrivet av en 24-årig Janaček 1878. Nationalromantikern Edvard Grieg ar en välkänd tonsättare för Musica Vitaes publik och här hör vi hans stämningsrika nordiska melodier. Rakastava (Den älskade) skrev Sibelius från början för manskör och bearbetade det senare för stråkorkester. Verket blev mycket omtyckt och Sibelius dirigerade det ofta själv på sina konserter på sin tid.
Lotta Wennäkoski ar en av Nordens mest efterfrågade tonsättare idag. Hon har skrivit musik for bland annat BBC Symphony Orchestra, Los Angeles Philharmonic och för Sveriges Radios Symfoniorkester. Hennes verk Zeng har inspirerats av ungersk folkmusik och fick sitt uruppförande i Amsterdam 2019. Framförandet med Musica Vitae innebär Sverigepremiär for Wennäkoskis verk.
Observera: Konserten kan komma att ställas in eller ändras. Musica Vitae och Musik i Syd följer löpande Folkhälsomyndighetens rekommendationer angående Covid-19 och anpassar verksamheten efter rådande riktlinjer.
Medverkande
Musica Vitae
Anna Petrini – blockflöjt
Johan Bridger – slagverk
Musik
Edward Grieg – Två nordiska melodier, op. 63
Lotta Wennäkoski – Zeng
Jean Sibelius – Rakastava
Paus
Trad. – Folkvisor i arr. för blockflöjt och marimba
Leoš Janaček – Idyll för stråkar