Biografi

Kammarmusikorkestern Musica Vitae

Musica Vitae är orkestern som tar livets musik till den enskilde lyssnaren. Med stringent elegans hanterar stråkmusikerna konstmusikens alla världar. Här ryms barock och romantik likväl som modernism och samtida musik från olika genrer.

Att lyssna till Musica Vitae är intimt och nära, storslaget och färgsprakande dramatiskt. Från hösten 2020 är Benjamin Schmid konstnärlig ledare för ensemblen och tillsammans presenterar vi okonventionella musikaliska kombinationer och knyter ständigt nya kontakter med ledande solister, dirigenter och tonsättare, världen över. 2017 svarade Musica Vitae för musiken vid Nobelprisbanketten och en av orkestern och Malin Bromans senaste skivor, Fanny och Felix, fick strålande recensioner och grammisnominerades 2019.

Musica Vitae framträder på små och stora scener i Sverige och utomlands. Internationellt har orkestern välkomnats varmt i bland annat Kina, USA, Grekland, Schweiz, Tyskland och Spanien. Hösten 2018 gjorde orkestern en bejublad turné till Japan och säsongen 2019/2020 firade orkestern sitt 40-årsjubileum. Orkesterns mångsidiga repertoar syns, hörs och recenseras regelbundet i media.

En del av Musik i Syd

Musica Vitae är en del av Musik i Syd, den regionala musikinstitutionen i Skåne och Kronoberg med syfte att ge människor tillgång till levande musikupplevelser. Varje dag och varje vecka på året arbetar Musik i Syd med att presentera och förmedla musik på högsta professionella nivå för en ständigt växande publik i alla åldrar. Vi är visionära och innovativa och vårt utbud levandegörs på landsbygden och i tätorten, i skolor och konsertsalar, genom stora festivaler men också i de små och intima sammanhangen. Musik i Syd har ett kulturpolitiskt uppdrag och är del av en aktiv kulturpolitik.

Musik i Syd Channel är Musik i Syds egen digitala musikkanal med konsert­upplevelser, reportage och intervjuer. Här finns också Musica Vitae representerade.

Nygatan 6 – vår hemmascen i Växjö

Sedan mars 2020 har Musica Vitae sitt hem på Nygatan 6, Musik i Syds hus och scen i centrala Växjö. Konsertsalen rymmer nära 300 publikplatser och förutom Musica Vitaes repertoar ges här även plats för jazz, folkmusik, familjeföreställningar och mycket mer. Nygatan 6 vill vara en plats för möten och gemenskap och för den bästa musiken i alla genrer.

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.