Konstnärlig ledare

Vi tackar Benjamin Schmid för våra tre år tillsammans. Att det är en violinist av yppersta klass som vi har arbetat med hörs i utrop från konsertrecensionerna: Sensationell”. ”Mästerlig”. ”Storartad”.

Nu sällar han sig till raden av andra stora musiker som har lett Musica Vitae, bl a Jack Martin Händler, Peter Csaba och Malin Broman. Och precis som dessa har återkommit som gäster hoppas vi få se Benjamin tillbaka med Musica Vitae inom en snar framtid.

En resa genom Österrike var Benjamin Schmids sista konsert som orkesterns konstnärlige ledare där han framförde musik från sitt hemland. Det var en personlig prägel som passade en storslagen final.

På samma dag som avskedskonserten släpptes inspelningen av Mozarts violinkonserter nr. 3–5 som Musica Vitae gjorde tillsammans med Benjamin Schmid i augusti 2022. Musiken finns tillgänglig att streama fr. o. m. 12 januari 2024.

Benjamin Schmid (f.1968), en av Europas främsta violinister, har varit Musica Vitaes konstnärlige ledare sedan hösten 2020. Schmid är född i Wien, Österrike, och professor i violinspel vid Mozarteum i Salzburg. Han har spelat med många framstående orkestrar i Europa, USA och Asien. Ofta poängteras hans repertoarmässiga bredd som sträcker sig från de klassiska mästerverken till nyskriven jazz.

 

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.