Konstnärlig ledare

Benjamin Schmid – konstnärlig ledare

Violinisten Benjamin Schmid är sedan oktober 2020 konstnärlig ledare för Musica Vitae. Benjamin Schmid anses vara en av vår tids mest mångsidiga violinister och har haft stora framgångar som solist med Wiener Philharmoniker, spelat in mer än 40 CD-skivor och verkar som professor vid Mozarteum i Salzburg bland mycket annat.

Musica Vitae är otroligt glada att kunna knyta ännu en artist ur yppersta världseliten till Musica Vitae. ”Benjamin Schmid är unik med sin repertoarmässiga bredd som spänner från de klassiska mästerverken till nyskriven jazz och jag kan lova att vår publik kommer få njuta av hela hans register. Med Benjamins fantastiska kompetens och erfarenhet är jag säker på att han kommer fortsätta den fina utveckling som Musica Vitae haft under Malin Bromans ledning och befästa orkesterns position som en ensemble på högsta internationella nivå.”, säger förre orkesterchef Andreas Lönnqvist.

Benjamin själv beskriver kommande samarbetet såhär:

”Jag ser mycket fram mot uppdraget som konstnärlig ledare för Musica Vitae. Att få arbeta regelbundet med en enastående ensemble som Musica Vitae är en dröm för varje violinist då repertoaren för stråkorkester kommer vara vårt fokus med mig som spelande ledare och solist. Denna samling fantastiska musiker har visat att de vill följa mig på en musikalisk resa som kommer kombinera de stora mästerverken med mer okända kompositioner av till exempel Sabina Hank, Amanda Maier-Röntgen, Friedrich Gulda och Josef Lanner. Vi ser oerhört mycket fram mot att få trollbinda vår publik med det bästa från både dåtid och nutid!”

Korta fakta om Benjamin Schmid
  • Född i Wien, Österrike.
  • Mångfaldigt prisbelönad och mottagare av ECHO Klassik och Strad Selection bland andra utmärkelser.
  • Professor i violinspel vid Mozarteum i Salzburg.
  • Spelar på en Stradivariusviolin – ex Viotti 1718 – utlånad till honom av den Österrikiska Nationalbanken.
  • Har spelat med många framstående orkestrar i Europa, Usa och Asien. Bland andra Wiener Philharmoniker, Tonhalle-Orchester Zürich, Washington National Symphony Orchestra, New Japan Philharmonic, Singapore Symphony och Australian Chamber Orchestra.
  • Har även en framstående karriär inom jazzen och uppträder regelbundet på välkända jazzscener.
  • Vill du veta mer? Klicka dig vidare till Schmids webbplats.
Benjamin Schmid – konstnärlig ledare

Foto: Wolfgang Lienbacher

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.