Stråkar de luxe

Lör 11 Maj 2019, 19:00
Musica Vitae
Ort
Lund
Plats
Allhelgonakyrkan
Arr.
Lunds Allhelgonaförsamling
Musica Vitae

Ung, finsk, nytänkande och flerfaldigt prisbelönad. Det är stråkkvartetten Meta4 i ett nötskal. Gruppen turnerar flitigt runt om i världen till så prestigefyllda konsertsalar som Wiener Konzerthaus, Elbphilharmonie Hamburg, Wigmore Hall i London och Lincoln Center i New York. 

Vi är mycket glada att återigen bjuda in denna fantastiska kvartett att musicera tillsammans med Musica Vitae. Som en röd tråd genom programmet går kärleken – parrelationer, deras skörhet och musikens och fantasins fantastiska kraft. Bergs känsloladdade Lyriska svit är ett verk laddat med symbolik. I komponerandet inspirerades den österrikiske tonsättaren av sin korta och intensiva romans med en gift kvinna i bekantskapskretsen, Hanna Fuchs. I Leoš Janáčeks stråkkvartett nr. 2 hör vi hans passionerade (och obesvarade) känslor för en mycket yngre, upptagen kvinna. Över sjuttio år gammal åstadkom Janáček ett verk som formligen gnistrar av innerlighet och glöd. 

Kvällen avslutas med Gustav Mahlers sista verk – Adagiot ur hans ofullbordade tionde symfoni i arrangemang för stråkorkester. Under arbetet med verket fick han veta att hustrun Alma hade en affär med arkitekten Walter Gropius och Mahler vände sig till Siegmund Freud för att få hjälp. Det är gripande musik som andas tragik och förtvivlan, men som samtidigt bär på en svävande vacker längtansfull skönhet som känns närmast överjordisk. En tonsättning som blickar ut, förbi livets horisonter.

Musik

Alban Berg – Tre satser ur Lyrisk svit

Leoš Janácek – Stråkkvartett nr. 2 ”Intima brev” 

Gustav Mahler/arr. Vladimir Mendelssohn – Adagio ur Symfoni nr. 10

 

Medverkande

Musica Vitae

Meta4

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Streamade konserter på musik i syd channel

Aktuellt

Kunglig utmärkelse till Musica Vitaes konstnärliga ledare Malin Broman

Vi kan stolt meddela att vår konstnärliga ledare Malin Broman har förlänats H. M. Konungens medalj av 8:e storleken i högblått band, "För betydande insatser…

Musica Vitaes programbok våren 2019

Läs om vårens alla spännande produktioner med Musica Vitae och gästande världsartister i vårens välfyllda programbok. Programboken finns både i tryckt och digital version. Här…