Kyrkomusiken som nav i musiklivet

Runt om i Europa firas i år Reformationen och även om de levde under olika århundraden, blir vi också påminda om den nära samhörigheten mellan Martin Luther och Johann Sebastian Bach. Luther var musikälskare och ansåg musiken lika viktig som teologin. 200 år senare vävde Bach in Luthers koralmelodier i sina verk och blev en teologins musiker.

Vi befinner oss mitt i en turné, där konsert och resor fem dagar i rad, ställer stora krav på Musica Vitaes musiker. Men det är harmonin och glädjen över att få dela musik av barockens mästare med en stor och uppskattande publik i hela södra Sverige, som överskuggar eventuella strapatser. Och det är något alldeles speciellt med Bach och den musikaliska skatt han försåg oss med. Tidlös musik som går rakt in i hjärtat, genom tid och rum – musik att ta med sig till en öde ö.

Med oss har vi denna vecka den underbara och internationellt hyllade alten Marianne Beate Kielland, vars röst besitter en sällan hörd skönhet och gestaltningsförmåga. Dessutom vår egen violast Daniel Eklund i Telemanns violakonsert, Telemann som både var god vän och inspirationskälla till Bach. Allt under ledning av Fredrik Malmberg, en gärna sedd och återkommande musikalisk ledare hos orkestern. Musiken är skriven för kyrkorummet och är följaktligen den plats där den kommer allra bäst till rätta.

Kyrkomusiken har under århundraden varit ett nav i musiklivet, ett musikliv som sträcker sig långt utanför kyrkans väggar. Det är därför ytterst beklagligt att ta del av vittnesmål om hur krafter motarbetar den kvalitativa musikens plats, gäller det kyrkohandbokens utformning eller de ekonomiska anslagen till musik, som i sin tur också kan ses som en angelägenhet större än ett konfessionellt samfunds. Vi behöver en större kulturell samverkan på många plan.

I veckan deltog jag i en paneldebatt i samband med Göteborgs orgeldagar där vi diskuterade såväl problem som möjligheter. Den accelererande bristen på kyrkomusiker kan vändas till en möjlighet för utbildade musiker till fast anställning, men då måste utbildningsplatser skapas. För väldigt många människor är kyrkans musikverksamhet ingången till konstmusikens värld och några fantastiska bilder som jag tar med mig från torsdagens konsert i Växjö är Kulturskolans violaklass, längst fram i domkyrkan, som diggar Telemann och familjerna vars små barn somnar djupt till Bachs Vernügte Ruh – kan det bli bättre?

Susanne Rydén
Orkesterchef, Musica Vitae

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Streamade konserter på musik i syd channel

Aktuellt

Biljettsläpp till en ny säsong med Musica Vitae – pressmeddelande

Läs Musica Vitaes pressmeddelande om den nya säsongens konserter.

Games for Souls – Musica Vitaes nya skiva

Musica Vitaes senaste skiva Games for Souls släpptes sent i höstas och här får vi bland annat höra Britta Byströms verk med samma namn. Verket…

Musica Vitaes vårprogram!

Nu finns hela Musica Vitaes vårprogram i evenemangskalendern på vår hemsida. Det blir allt från urpremiärer av nyskrivna verk till älskade klassiker, nordiska tongångar och musik…

Senaste inläggen

Mitt i Musiken - årets valfråga?

Pendlarlivet har ändå sina fördelar tänker jag denna tidiga måndagsmorgon när jag halv 6 njuter av en symfoni av fågelsång på min vandring till Mälarhöjdens…

Glad påsk!

Ibland har jag anledning att känna mig extra stolt över Musica Vitae och våra produktioner. Och fortfarande, så här en vecka efteråt, dröjer sig en…

Riksting, musikvår och arabiska toner

"What a wonderful world" med Louis Armstrong strömmar ut ur Sveriges Radio när jag vaknar denna lördagmorgon – en ledig dag efter en intensiv och…