Kyrkomusiken som nav i musiklivet

Runt om i Europa firas i år Reformationen och även om de levde under olika århundraden, blir vi också påminda om den nära samhörigheten mellan Martin Luther och Johann Sebastian Bach. Luther var musikälskare och ansåg musiken lika viktig som teologin. 200 år senare vävde Bach in Luthers koralmelodier i sina verk och blev en teologins musiker.

Vi befinner oss mitt i en turné, där konsert och resor fem dagar i rad, ställer stora krav på Musica Vitaes musiker. Men det är harmonin och glädjen över att få dela musik av barockens mästare med en stor och uppskattande publik i hela södra Sverige, som överskuggar eventuella strapatser. Och det är något alldeles speciellt med Bach och den musikaliska skatt han försåg oss med. Tidlös musik som går rakt in i hjärtat, genom tid och rum – musik att ta med sig till en öde ö.

Med oss har vi denna vecka den underbara och internationellt hyllade alten Marianne Beate Kielland, vars röst besitter en sällan hörd skönhet och gestaltningsförmåga. Dessutom vår egen violast Daniel Eklund i Telemanns violakonsert, Telemann som både var god vän och inspirationskälla till Bach. Allt under ledning av Fredrik Malmberg, en gärna sedd och återkommande musikalisk ledare hos orkestern. Musiken är skriven för kyrkorummet och är följaktligen den plats där den kommer allra bäst till rätta.

Kyrkomusiken har under århundraden varit ett nav i musiklivet, ett musikliv som sträcker sig långt utanför kyrkans väggar. Det är därför ytterst beklagligt att ta del av vittnesmål om hur krafter motarbetar den kvalitativa musikens plats, gäller det kyrkohandbokens utformning eller de ekonomiska anslagen till musik, som i sin tur också kan ses som en angelägenhet större än ett konfessionellt samfunds. Vi behöver en större kulturell samverkan på många plan.

I veckan deltog jag i en paneldebatt i samband med Göteborgs orgeldagar där vi diskuterade såväl problem som möjligheter. Den accelererande bristen på kyrkomusiker kan vändas till en möjlighet för utbildade musiker till fast anställning, men då måste utbildningsplatser skapas. För väldigt många människor är kyrkans musikverksamhet ingången till konstmusikens värld och några fantastiska bilder som jag tar med mig från torsdagens konsert i Växjö är Kulturskolans violaklass, längst fram i domkyrkan, som diggar Telemann och familjerna vars små barn somnar djupt till Bachs Vernügte Ruh – kan det bli bättre?

Susanne Rydén
Orkesterchef, Musica Vitae

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Streamade konserter på musik i syd channel

Aktuellt

Biljettsläpp – Tarabband och Musica Vitae

Idag, onsdag 15/11, släpps biljetterna till vårens stora konsert med Tarabband och Musica Vitae. När Tarabband och Musica Vitae  möts exploderar beståndsdelarna och ett nytt universum skapas.…

Britta Byström nominerad till Musikförläggarnas pris

Musica Vitae är stolta över att tonsättaren Britta Byström blivit nominerad till Musikförläggarnas pris i kategorin Årets Konstmusikpris – Liten ensemble/kammarmusik. Hon nomineras för verket…

Daniel Fjellström skriver beställningsverk för Musica Vitae

Daniel Fjellström, som tillhör Sveriges nya generation av framstående tonsättare, har fått i uppdrag att skriva ett verk för Musica Vitae. Den 8 juni arrangerades en…

Senaste inläggen

Rum för musik

Efter en härlig och inspirerande semestervecka med täta nedslag i New Yorks kulturliv, var det i måndags dags för semifinalen i Kungl. Musikaliska akademiens solistpristävling.…

Kyrkomusiken som nav i musiklivet

Runt om i Europa firas i år Reformationen och även om de levde under olika århundraden, blir vi också påminda om den nära samhörigheten mellan…

Öppna nya dörrar

Jag börjar denna lördag med att reflektera över vilket temperament som ligger mig närmast. Efter gårdagens musikaliska skildring, där pianisten Hans Pålsson och Musica Vitae…