Ambition, passion och lagarbete

Nästan varje dag i veckan får vi besked om att Musica Vitae syns och hörs i olika medier. Idag dök följande recension från Östersjöfestivalen upp i tidningen Kulturen:  I händerna på Musica Vitae och dess ledare Malin Broman, som är ett svenskt svar på den italienska ensemblen Il Giardino Armonico eller om det är tvärtom, låter Vivaldi alldeles underbart. Med en energi och ett utspel som det slår gnistor om. Som ett rivjärn på särdeles gott humör. Och det var svårt att inte dras med i det fenomenala musicerandet i den fullsatta Berwaldhallen i söndags. Jag känner en oerhörd stolthet över den kollektiva insatsen, grundad i varje musikers individuella ambition och passion, sammanfogad av  Malin Broman. Ett lagarbete i ordets bästa bemärkelse, med en inspirerande och inkluderande lagledare.

Detta utgör en av musikens oerhörda potentialer som också var föremål för diskussion under torsdagens panelsamtal med tema ”Musikens plats i skolan”, i samband med invigningen av Helsingborgs pianofestival. Vikten av varje individs rätt till musik och ett estetiskt uttryck kan inte tillräckligt noga understrykas. Vi har idag en brist på musiklärare och många skolor i Sverige klarar inte att fylla läroplanens kriterier. För framtidens behöver vi en samsyn mellan kultur- och utbildning, ett samarbete mellan grund- och musikskola, en miljö där individers konstnärliga uttrycksmöjligheter stimuleras och skapar förutsättningar för gemensamma, sammansvetsande upplevelser. Glädjande i en ganska dyster lägesrapport var att höra hur just bland annat Helsingborgs kommun arbetar med ett tydligt mandat att utveckla kulturen i skolan, där stora upplevelser fångas upp av en väl fungerande verksamhet.

Jag återvänder till recensionen och läser: Vivaldis idyll, som det trots allt rör sig om, möter sin raka motsats i Marie Samuelssons musik. Kontrasten till Vivaldi är lika överväldigande som den är tankeväckande, lika enkel som genial.
En enkel, men genial idé är också Helsingborgs pianofestival som firar 15 år. Denna unika företeelse som blandar stora internationella artister med unga, kommande supertalanger och som är en av Musik i Syds ”Five Star Festivals”. Koreanska Yeol Emu Son invigde med ett spännande program och bländande spel.

Ännu lite äldre är Medeltidsdagarna i min hemby Hjärtlanda, dit jag beger mig idag. Konstnärlig kvalitet och mångfald av ett helt annat slag, mitt på den Småländska landsbygden.

Salve!

 

Susanne Rydén
Orkesterchef Musica Vitae

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Streamade konserter på musik i syd channel

Aktuellt

Biljettsläpp – Tarabband och Musica Vitae

Idag, onsdag 15/11, släpps biljetterna till vårens stora konsert med Tarabband och Musica Vitae. När Tarabband och Musica Vitae  möts exploderar beståndsdelarna och ett nytt universum skapas.…

Britta Byström nominerad till Musikförläggarnas pris

Musica Vitae är stolta över att tonsättaren Britta Byström blivit nominerad till Musikförläggarnas pris i kategorin Årets Konstmusikpris – Liten ensemble/kammarmusik. Hon nomineras för verket…

Daniel Fjellström skriver beställningsverk för Musica Vitae

Daniel Fjellström, som tillhör Sveriges nya generation av framstående tonsättare, har fått i uppdrag att skriva ett verk för Musica Vitae. Den 8 juni arrangerades en…

Senaste inläggen

Rum för musik

Efter en härlig och inspirerande semestervecka med täta nedslag i New Yorks kulturliv, var det i måndags dags för semifinalen i Kungl. Musikaliska akademiens solistpristävling.…

Kyrkomusiken som nav i musiklivet

Runt om i Europa firas i år Reformationen och även om de levde under olika århundraden, blir vi också påminda om den nära samhörigheten mellan…

Öppna nya dörrar

Jag börjar denna lördag med att reflektera över vilket temperament som ligger mig närmast. Efter gårdagens musikaliska skildring, där pianisten Hans Pålsson och Musica Vitae…