Från barock till nutid

Robin Michael framträder med flera av världens främsta orkestrar, som Orchestre Révolutionnaire et Romantique, Orchestra of the Age of Enlightenment och Orchestre Les Siecles i Paris. Robin Michael är också kammarmusiker och i över tio år var han medlem i Fideliotrion. 

Han är också intresserad av såväl tidig som nutida musik, och i denna konsert leder Robin Michael orkestern i ett spännande program med brittisk musik som sträcker sig över fem århundraden. Från 1600-tals musik av Matthew Locke och William Lawes, till nutida musik av Joe Cutler och Charlotte Bray. Men det blir också musik från 1900-talet av Edward Elgar, Gerald Finzi och William Walton. 

Joel Cutlers musik har framförts i mer än fyrtio länder över hela världen. Hans cellokonsert fick sin premiär 2005, och det är ett verk som Robin Michael är välbekant med, då han är den förste cellist som spelat in detta stycke på skiva. Konsertens andra verk med nutida musik är Charlotte Brays stycke för cello och orkester, The Certainty of Tides. Brays musik har framförts av bland annat BBC Symphony Orchestra och London Symphony Orchestra och vid festivaler som BBC Proms, Aix-en-Provence och Verbier-festivalen. 

Finzi och Walton tillhörde samma generation, födda strax efter sekelskiftet 1900. Finzis Romans och Waltons filmmusik till filmen Henry V är båda goda exempel på intagande musik när den är som bäst. Ljuv och intagande kan man också verkligen kalla Elgars Serenad för stråkar, ett av de första verk han komponerade. 

Text: Axel Lindhe | Foto: Ailye Cornish 

Musik 

Matthew Locke Musik från Shakespeares Stormen
William Lawes Consorts in 6 parts
Joe Cutler Music for Cello and Strings (2005)
Gerald Finzi Romance
Edward Elgar Serenad op.20
Charlotte Bray The Certainty of Tides
William Walton Touch Her Soft Lips and Part, ur Svit från filmen Henrik V 

Medverkande 

Musica Vitae
Robin Michael – cello och musikalisk ledning 

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.