En resa genom Österrike med Musica Vitae och Benjamin Schmid

En resa genom Österrike
MUSICA VITAE
Ledare Benjamin Schmid, violin

 

PROGRAM

Franz Schubert
Uvertyr i c-moll för stråkkvintett
arr. för stråkorkester

Franz Schubert
Fantasia för violin och piano C-dur
arr. Christoffer Ehrenfeller

Paus

Joseph Lanner
Vals

Herbert Berger
Metropoles Svit

 

Till denna konsert som bjuder på musik från såväl 1800-talet som nutid, har Musica Vitaes konstnärlige ledare Benjamin Schmid valt ut musik ifrån sitt hemland Österrike. Genom musikhistorien har Österrike varit hemlandet för en mängd betydande tonsättare och musikpersonligheter. Många av dem verkade från Wien, och den österrikiska huvudstaden var även Franz Schuberts hemort, vars musik vi får ta del av före paus.

Schuberts virtuosa Fantasi för violin och piano komponerades mot slutet av han liv, för den tjeckiske violinvirtuosen Josef Slavík, som av Chopin benämndes ”den andre Paganini”. Stycket framförs här för allra första gången i ett nytt arrangemang för violin och stråkorkester. Vi får också ta del av Schuberts allra första kammarmusikaliska verk, nämligen hans Uvertyr i c-moll för stråkkvintett, komponerad 1811, då han bara var fjorton år gammal.

Efter paus stannar vi kvar i Wien med musik av en av stadens ”valskungar”, nämligen Joseph Lanner. Lanner har av eftervärlden inte blivit lika känd som Johann Strauss, men Lanner var inte desto mindre mycket framgångsrik som orkesterledare och tonsättare både i Wien och utomlands och tillsammans med Johann Strauss den äldre räknas Lanner som en av wienervalsens fäder.

Avslutningsvis blir det jazzinspirerad musik av en nutida österrikisk tonsättare och musiker, saxofonisten och kompositören Hans Berger. Bergers Metropoles-svit har spelats in av Musica Vitae och Benjamin Schmid och gavs ut på skiva under 2023.

Gillar du också kultur och musik?

Få konserttips och senaste nytt direkt till din inkorg.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här.