Rörelse

Rörelse
Lör 23 Nov 2019, 18:00
Musica Vitae
Ort
Malmö
Plats
Palladium Malmö
Arr.
Musik i Syd
Musica Vitae

Dans och musik har genom historien varit intimt förknippade med varandra och mycket talar för att företeelsen att röra sig till musik kan vara lika gammal som människan själv. I den här konserten tar Musica Vitae fasta på detta och utforskar dansens och rörelsens betydelse för den musikaliska upplevelsen, tillsammans med Malin Broman och dansaren och koreografen Noah Hellwig. Hellwig är bland annat utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm och vid Central School of Ballet i London. Under sin karriär har han arbetat med såväl nutida dans, barockdans som performance art och med institutioner som Ballet Ireland, Nordic Baroque Dancers, Folkoperan och Kungliga Operan.

Under kvällen kommer det att ges exempel på hur såväl äldre musik som nutida musik kan användas för att illustrera dans och rörelse. Vi inleder med nyskriven musik av Britta Byström, som redan i sin titel – A Walk By Heart – anspelar på aktivitet och fortsätter med musik av Malin Bång, som i sitt verk Shinai inspirerats av intensiteten och koncentrationen i kampsporterna kendo och aikido. Att röra sig till musik var även centralt under barocken och vi hör musik av två av den franska barockens största tonsättare, François Couperin och Jean-Philipe Rameau, samt av den kanske störste barocktonsättaren av dem alla: Johann Sebastian Bach. Vi får också känna på tangons sensuella rytmer tillsammans med den argentinske tangomästaren Ástor Piazolla och uppleva minimalistiska tongångar av Polarprisvinnaren Steve Reich.

 

Speldatum

23 november Malmö Palladium 18.00

24 november Landskrona Teater 16.00

26 november Växjö Konserthus 19.00 (föredrag 18.15)

27 november Ronneby Kulturcentrum 19.00

 

Musik

Britta Byström – A Walk By Heart

Malin Bång – Shinai Hara

Danssvit: Musik av bland andra Erwin Schulhoff, François Couperin, Ástor Piazzolla, Jean-Philippe Rameau, J S Bach, Max Richter, Alexander Balanescu, Steve Reich.

 

Medverkande

Musica Vitae

Malin Broman – konstnärlig ledare, violin

Noah Hellwig – koreografi, dans

Liknande arrangemang

Datum

Familjejul

Musica Vitae

30 Nov
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Streamade konserter på musik i syd channel

Aktuellt

En ny flygel till Nygatan

I början av 2020 flyttar Musik i Syd till nya, ändamålsenliga och efterlängtade lokaler på Nygatan 6 i Växjö. I ett av stadens äldsta hus…