Polen – vår okända granne

Polen vår okända granne
Fre 18 Sep 2020, 19:00
Musica Vitae
Ort
Växjö
Plats
Nygatan 6
Arr.
Musica Vitae
Musica Vitae

Visste du att Polen är ett av våra närmaste grannländer? Mellan sydöstra Skåne och den polska nordkusten är det bara 15 mil. Men trots att Polen dessutom är ett land som spelat stor roll i vårt eget lands historia, är det ganska okänt för många av oss. Välkommen att följa med på en spännande resa, där du tillsammans med Musica Vitae och historikern Dick Harrison får chansen att lära känna vårt grannland lite närmare genom musikaliska och historiska nedslag i landets rika historia.

Vi startar med wienklassiska och smäktande tongångar av 1800-talstonsättaren Stanisław Moniuszko. Därefter hörs musik av 1900-talskompositören Bloch, nämligen hans laddade och förtätade verk Layers of Time, och ett nutida mästerverk av Mikołaj Górecki (son till Henryk Górecki).

Efter paus få vi bekanta oss med violinvirtuosen och tonsättaren Henryk Wieniawski som var en naturbegåvning och antogs till Pariskonservatoriet som åttaåring. Här får vi njuta av Musica Vitaes egen konsertmästare Dorota Siudas spel när hon tar sig an Wieniawskis känslosamma Légende, ett stycke som han skrev som en kärleksförklaring till sin blivande fru Isabella Hampton. Till sist avrundas kvällen med Karłowicz romantiska Serenad för stråkar.

Dick Harrison är professor i historia vid Lunds universitet. Han har skrivit ett sjuttiotal böcker om svensk och internationell historia och är också känd som sakkunnig i tv och radio.

 

Observera: Musik i Syd och Musica Vitae följer Folkhälsomyndighetens direktiv gällande Coronapandemin. Vi följer händelseutvecklingen noga och arbetar för vår publiks trygghet och säkerhet. Läs mer här.

Biljetter till höstens konserter släpps efter sommaren.

 

Musik

Stanisław Moniuszko – Sats 1 (Allegro) ur Stråkkvartett nr 1 d-moll

Augustyn Bloch – Layers of Time (Warstwy czasu)

Mikołaj Górecki – Concerto Notturno

Paus

Henryk Wieniawski – Légende

Mieczysław Karłowicz – Serenad för stråkar op. 2

 

Medverkande

Musica Vitae

Dorota Siuda – violin, musikalisk ledning

Dick Harrison – historiker

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Streamade konserter på musik i syd channel

Aktuellt

Nu släpps Musica Vitaes generalprogram

Nu är generalprogrammet här! Här presenteras hela säsongen 2020/2021, alltså både höstens och vårens konserter. Vi befinner oss i en ny tid men hoppas att…

Information rörande Coronaviruset

(Uppdaterad 3 augusti 2020, kl 11.15) Kära publik, Musik i Syd följer Folkhälsomyndighetens direktiv som inkluderar beslutet om begränsning av större folksamlingar. Vi genomför inte…

En ny flygel till Nygatan

I början av 2020 flyttar Musik i Syd till nya, ändamålsenliga och efterlängtade lokaler på Nygatan 6 i Växjö. I ett av stadens äldsta hus…