Per Tengstrand spelar Beethoven

Per Tengstrand
Sön 29 Sep 2019, 16:00
Musica Vitae
Ort
Hässleholm
Plats
Kulturhuset
Musica Vitae

Växjös egen världspianist Per Tengstrand återvänder till hembygden med ett av Beethovens mest anslående verk, den praktfulla tredje pianokonserten, skriven just när tonsättaren insåg att hans hörsel var på väg att försvinna. I musiken hörs tydligt arvet från Mozart vars musik inleder konserten, men här börjar Beethoven också allt mer utnyttja sin egen framåtblickande, dramatiska förmåga.

Som kontrast till den effektfulla pianokonserten bjuds också på sagolikt vacker musik av romantikern Gerald Finzi; en tonsättare som förblivit lite av en doldis utanför sitt hemland Storbritannien. I slutet av 1920-talet arbetade han på en pianokonsert, men fullbordade aldrig verket och istället arbetade Finzi om den långsamma mellansatsen till ett eget verk, Eclogue, som uruppfördes först efter tonsättarens död.

Även John Fernströms musik levde länge en undangömd tillvaro. Han var något av en tusenkonstnär som verkade som såväl tonsättare, violinist och dirigent, men även som målare, poet och skribent. Fernström var en av sin tids mest produktiva tonsättare och hann bland annat med att skriva inte mindre än tolv symfonier, flera solokonserter och åtta stråkkvartetter. Intima miniatyrer komponerades på 1920-talet och sviten har fått ett stort antal framföranden i såväl Sverige som utomlands.

Vi hör också spännande musik av den prisbelönade indisk-amerikanska tonsättaren och sångerskan Shruthi Rajasekar. I sitt verk Son of Pandu har hon införlivat tongångar från sin egen indiska bakgrund med västerländsk klassisk tradition till en spännande mix.

 

Speldatum

25 september Öppen repetition, Växjö Utvandrarnas hus 12.00

27 september Växjö Konserthus 19.00

28 september Tingsryd Söderportkyrkan 16.00

29 september Hässleholms kulturhus 16.00

2 oktober Göteborgs Konserthus 19.30

 

 

Musik

W A Mozart – Adagio och fuga c-moll K 546

Shruthi Rajasekar – Son of Pandu

Gerald Finzi – Eclogue

John Fernström – Intima miniatyrer

– paus –

Ludwig van Beethoven – Pianokonsert nr 3 (arr: Vinzenz Lachner)

 

Medverkande

Musica Vitae

Dorota Siuda – konsertmästare

Per Tengstrand – piano

 

Foto: Anders Bergön

Liknande arrangemang

Datum

Familjejul

Musica Vitae

30 Nov
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Streamade konserter på musik i syd channel

Aktuellt

Musica Vitae höstprogram 2019

Nu finns Musica Vitaes höstprogram 2019 ute. Alla konserter ligger i vår evenemangskalender här på hemsidan och programboken finns att bläddra i här: Musica Vitaes programbok…

En ny flygel till Nygatan

I början av 2020 flyttar Musik i Syd till nya, ändamålsenliga och efterlängtade lokaler på Nygatan 6 i Växjö. I ett av stadens äldsta hus…