Digital konsert: Måwe spelar Chopin

Henrik Måwe
Fre 27 Nov 2020, 19:00
Musica Vitae
Plats
Musik i Syd Channel
Arr.
Musica Vitae
Musica Vitae

Konserten sänds digitalt, live på Musik i Syd Channel, den 27 november klockan 19.00. Tillgänglig för alla, helt utan kostnad.

Länk till Musik i Syd Channel

Observera att den publika konserten på Nygatan 6 är inställd. Du som köpt biljetter kommer bli kontaktad och biljetter återbetalas.

_____

Henrik Måwe är en av Sveriges mest intressanta unga pianister och han har de senaste åren varit solist med bland annat Göteborgs Symfoniker, Malmö Symfoniorkester och Sveriges Radios Symfoniorkester. Förra året gjorde han också succé med sin enmansföreställning om Chopin, en konceptföreställning som turnerade runt om i Sverige. I denna konsert får vi höra Henrik Måwe som solist i Chopins andra pianokonsert i version för piano och stråkar, den variant som faktiskt var den som tonsättaren själv oftast spelade.

 

Programmet

WA Mozart: Uvertyr till Figaros bröllop (arr: Marco Mazzeo)

En uvertyrs uppgift består ju i att skapa förväntan, och den fartfyllda och lekfulla musiken i uvertyren till Figaros Bröllop ger en föraning om de festligheter som väntar oss, men med de dovare klangerna ger Mozart också en vink om att detta även är en opera med allvarliga ingredienser. Operan spelades bara nio gånger i Wien, men i Prag blev Figaro en dundrande succé och bidrog till att Mozart fick beställning på en ny opera – Don Giovanni.

 

Frédéric Chopin: Pianokonsert nr 2 f-moll

Chopins två pianokonserter tillkom när han precis lämnat tonåren bakom sig och var på väg att söka sig ut i Europa. Hans andra pianokonsert startar med en känslosam introduktion och när pianot kommer in fortsätter solisten att bearbeta motiven som introducerats av stråkarna. Pianostämman är – som ofta hos Chopin – virtuos och utsmyckad. I den andra satsen hörs Chopins känslor för Constantia Gladkowska, en student vid konservatoriet i Warszawa. I finalen, slutligen, ljuder mazurkarytmer, influerade av polsk folkmusik. Verket fick premiär den 17 mars 1830 i Warszawa. Men två veckor tidigare spelade Chopin verket i version för piano och stråkar vid en privat salong i sin fars hus. Vi får alltså höra Chopins konsert i originalversion.

 

Edvard Grieg: Fra Holbergs tid

Den norska tonsättaren Edvard Grieg är kanske allra mest känd för sin pianokonsert och för sin musik till Henrik Ibsens pjäs Peer Gynt. Grieg räknas till nationalromantikerna och han inspirerades av såväl den norska naturen, som av sitt hemlands folkmusik. 1884 komponerade han sin Holbergsvit för att hedra 200-årsminnet av författaren Ludvig Holbergs födelse. I sviten skapade Grieg ett intagande och varierat tonspråk – inte minst hörs hur han i komponerandet påverkats av just norsk folkmusik.

 

 

 

Medverkande

Henrik Måwe, piano

Musica Vitae

Victoria Stjerna, konsertmästare

 

 

Text: Axel Lindhe

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Streamade konserter på musik i syd channel

Aktuellt

Inställda och omställda konserter

Tyvärr är Musica Vitaes konsertverksamhet inställd till och med 31 december 2020. Du som köpt biljetter till konserterna på Nygatan 6 i Växjö kommer bli kontaktad…

Information rörande Coronaviruset

(Uppdaterad 17 november 2020) Kära publik, På grund av rådande läge med Covid-19 är Musica Vitaes konsertverksamhet inställd till och med 31 december 2020. Tråkigt…