Poème – text och ton

Fre 18 Jan, 19:00
Pris
80 kr – 180 kr
Ort
Växjö
Plats
Utvandrarnas Hus
Arr.
Musica Vitae, Regionteatern Blekinge Kronoberg
Musica Vitae

(Introduktion 18:15)

I samarbete med Regionteatern Blekinge & Kronoberg inleder Musica Vitae säsongen med en resa genom nordisk musikhistoria. Vi börjar i romantiken, fortsätter genom 1900-talet och landar slutligen i vår egen tid i en resa där nordisk musik från olika epoker varvas med texter från både dåtid och nutid. Laura Netzel föddes i Finland, växte upp i Stockholm och lyckades trots allt motstånd mot kvinnliga tonsättare göra sig ett namn i Europas musikliv. Valborg Aulin hade en betydande karriär som tonsättare i hemstaden Stockholm och hennes eleganta andra stråkkvartett anses vara ett av hennes främsta verk. Kvällens tredje kvinnliga tonsättare är danskan Nancy Dalberg som blev den första danskan som skrev en symfoni. 

I likhet med Laura Netzel har Emil Sjögrens musik idag hamnat i skymundan, men vid förra sekelskiftet ansågs han vara en av de främsta svenska tonsättarna. Hans violinsonat Poème komponerades ursprungligen för violin och piano, och vi får ta del av den smäktande musiken i arrangemang för orkestern av Musica Vitaes violinist Mårten Sundén. Vi reser sedan vidare mot 1930-talet och Dag Wirén, vars flödande och underhållande Serenad för stråkar är ett av de internationellt mest framförda svenska orkesterverken överhuvudtaget.

Avslutningsvis stannar vi till i vår egen tid med musik av Daniel Fjellström, Skånetonsättaren som vann orkesterns stora gillande vid Kungliga Musikaliska Akademiens presentationsdag för ny svensk musik 2017. Hans nyskrivna stycke – Mönster – har inspirerats av en dikt av Göran Sonnevi. Fjellström beskriver sitt verk som en ”musikalisk lek med rytmiska strukturer och mönster – hela tiden växlande, men ändå konstanta. Mönster och strukturer som möts, omformas och rör sig vidare ut i oändligheten …”

 

Musik

Dag Wirén Stråkserenad

Emil Sjögren Poème (arr. Mårten Sundén) 

Nancy Dalberg Scherzo för stråkorkester 

Daniel Fjellström Mönster, Musica Vitaes beställningsverk – uruppförande

Laura Netzel Svit för violin och stråkorkester 

Valborg Aulin Ur Stråkkvartett i F-dur 

 

Medverkande

Musica Vitae

Malin Broman – violin och konstnärlig ledning

Jonas C. Wahlström – skådespelare            

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Streamade konserter på musik i syd channel