Xenomani – lusten till det okända

Jag lärde mig ett nytt ord häromdagen: Xenomani – lusten till det okända, vilket fick mig att reflektera över vad det egentligen är som gör att vissa människor känner lust och nyfikenhet, medan andra upplever hot och rädsla inför det som man inte redan känner till?

Jag kopplade ordet till mitt föredrag ”Begär till musiken” under bokmässan på Kulturkvarteret i Kristianstad igår, och hade ett helt färskt exempel att relatera till:

I onsdags genomförde Musica Vitae en av sina uppskattade öppna repetitioner. På plats hade vi 40 elever från Centrumskolans årskurs 5. Barnen hade först fått träffa vår tonsättare Daniel Nelson som berättat hur man skapar musik för att sedan lotsas in i den redan välfyllda salen. Knappt hade barnen satt sig ned, när den medryckande pulsen i musiken fångade all uppmärksamhet. Plötsligt fanns det inte längre utrymme för något annat än musiken och efter avslutad repetition 20 minuter senare, var kön lång för att få komma närmare och prova att hålla ett instrument.

Vi hade väckt ett begär. Ett begär som skapade total koncentration och som i förlängningen, genom en social och musikalisk interaktion,  kan bidra till en bättre värld.

Musicerande stimulerar till samhörighet och i Stina Oscarssons nya bok ”Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig?” blir vi genom flera exempel påminda om musikens kraft, som t ex julafton 1914 på Västfronten, då tyska soldater börjar sjunga ”Stilla natt” och det brittiska förbandet väljer att inte skjuta utan stämma in i sången, varpå man begraver sina döda och önskar varandra en god jul. Eller den sjungande revolutionen i Estland som genom körsång och sångfestivaler ledde fram till landets självständighet.

När jag nu lämnar mitt arbete som orkesterchef för Musica Vitae för att den 1 oktober tillträda tjänsten som VD för Musik i Syd är det lusten till det okända, Xenomani, som inspirerar mig.

Men också vetskapen om att få fortsätta arbetet inom och för en institution som kan göra skillnad, just genom att väcka begäret till musik och till kultur.

Med dessa tankar vill jag rikta mitt varma tack till Musica Vitae, till vår publik, vår vänförening, alla arrangörsföreningar och alla ni andra som med sin nyfikenhet och lust till det okända, berikat tillvaron de senaste tre åren. Vi har fått dela fantastiska upplevelser och jag ser fram emot att möta er alla i många nya sammanhang framöver.

Detta blir det sista blogginlägget på denna sida, men välkomna att följa med till Musik i Syds hemsida, där vi hörs igen i början av oktober.

Susanne Rydén

Tillträdande VD för Musik i Syd

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Streamade konserter på musik i syd channel

Aktuellt

Musica Vitaes programbok hösten 2018

Läs om höstens alla nya spännande produktioner med Musica Vitae och gästande världsartister, och få information om orkesterns stundande Japanturné i höstens programbok. Programboken hittar du…

Döden & Julia

Tidigare i höstas hade Musica Vitaes beställningsverk Döden och Julia, med musik av Daniel Nelson och text av Tuvalisa Rangström, premiär på Palladium i Växjö.…

Biljettsläpp till en ny säsong med Musica Vitae – pressmeddelande

Läs Musica Vitaes pressmeddelande om den nya säsongens konserter.

Senaste inläggen

Xenomani – lusten till det okända

Jag lärde mig ett nytt ord häromdagen: Xenomani - lusten till det okända, vilket fick mig att reflektera över vad det egentligen är som gör…

Vikten av offentligt finansierad kultur

Med starka kulturupplevelser under sommaren i ryggen och helgens pågående evenemang på näthinnan är det dags att återuppta bloggandet. Vi behöver tala om kraften i…

Mitt i Musiken - årets valfråga?

Pendlarlivet har ändå sina fördelar tänker jag denna tidiga måndagsmorgon när jag halv 6 njuter av en symfoni av fågelsång på min vandring till Mälarhöjdens…