Vikten av offentligt finansierad kultur

Med starka kulturupplevelser under sommaren i ryggen och helgens pågående evenemang på näthinnan är det dags att återuppta bloggandet.

Vi behöver tala om kraften i och behovet av offentligt finansierad kultur.

I fredags kväll besökte jag Trädgården i Stockholm tillsammans med hundratals andra, flertalet yngre än jag själv. En mytomspunnen klubb under Skanstullsbron, denna helg förvandlad till ett gränsland för möten mellan människor och musik; symfonisk musik, en symfonisk fest.

Bakom evenemanget står unga, begåvade, kreativa, hårt arbetande professionella musiker, konstnärer och producenter med en vision om att musik och konst oavsett genre och tid skapar den samhörighet som vår tid behöver, utan att dessa är begränsade till en viss ålder, miljö eller intressegrupp.

Symfonisk fest äger rum i Stockholm, men samtidigt fylls en ombyggd lada i Berg utanför Lammhult i Småland med samtida musik. Vattnäs Konsertlada i Dalarna genomförde nyss en jazzfest som pendang till sommarens nyskrivna opera. I Växjö och Ystad skapar ett annat gäng unga kreatörer musikalhistoria med sin föreställning RENT. På tisdag sjunger Peter Mattei Schubert på Norrlandsoperan. En fullmatad Östersjöfestival direktsänder i Sveriges Radio P2, så att musik och innehåll når till landets alla hörn.

Detta är en liten glimt av vad kombinationen offentlig finansiering, sålda biljetter och tusentals ideella timmar kan skapa. En modell som möjliggör levande kultur i hela vårt land, där tillgången till starka upplevelser inte är beroende av plånbokens tjocklek eller vilken postadress.

Inte helt sällan talas det om att kulturen kostar. Så lätt det då är att glömma vad man får.

Här växlas varje krona upp till ett tiofalt belopp genom kulturarbetarens engagemang. Varje offentligt investerad krona ger mer än dubbelt tillbaka i skatteintäkter enligt samstämmiga forskningsrapporter från Handelshögskolor. Men framförallt får vi del av berikande upplevelser som får oss att reflektera över vad det innebär att vara människa.

En stark offentlig grundfinansiering är avgörande för en levande landsbygd, men också för städernas mötesplatser. Vi talar om gemenskap och attraktionskraft,  vi talar om utveckling och drivkraft där våra kulturinstitutioner med en långsiktig finansiering utgör basen, den bas som i sin tur bidrar till att skapa förutsättningar för hela det fria musiklivet. Ett vitalt ekosystem som ger bärighet långt utanför vårt lands gränser. Det är något att värna om och fortsätta utveckla.

PS.

I morgon måndag uppmärksammar Sverige Raoul Wallenbergs dag, med manifestationer för medmänsklighet och civilkurage.

I Växjö samarbetar kulturinstitutionerna kring ett program som pågår hela dagen med början i Konserthuset kl 12, då Musica Vitae bjuder till lunchkonsert med fri entré.

Susanne Rydén

Orkesterchef Musica Vitae

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Streamade konserter på musik i syd channel

Aktuellt

Musica Vitaes programbok hösten 2018

Läs om höstens alla nya spännande produktioner med Musica Vitae och gästande världsartister, och få information om orkesterns stundande Japanturné i höstens programbok. Programboken hittar du…

Döden & Julia

Tidigare i höstas hade Musica Vitaes beställningsverk Döden och Julia, med musik av Daniel Nelson och text av Tuvalisa Rangström, premiär på Palladium i Växjö.…

Biljettsläpp till en ny säsong med Musica Vitae – pressmeddelande

Läs Musica Vitaes pressmeddelande om den nya säsongens konserter.

Senaste inläggen

Xenomani – lusten till det okända

Jag lärde mig ett nytt ord häromdagen: Xenomani - lusten till det okända, vilket fick mig att reflektera över vad det egentligen är som gör…

Vikten av offentligt finansierad kultur

Med starka kulturupplevelser under sommaren i ryggen och helgens pågående evenemang på näthinnan är det dags att återuppta bloggandet. Vi behöver tala om kraften i…

Mitt i Musiken - årets valfråga?

Pendlarlivet har ändå sina fördelar tänker jag denna tidiga måndagsmorgon när jag halv 6 njuter av en symfoni av fågelsång på min vandring till Mälarhöjdens…