Mitt i Musiken – årets valfråga?

Pendlarlivet har ändå sina fördelar tänker jag denna tidiga måndagsmorgon när jag halv 6 njuter av en symfoni av fågelsång på min vandring till Mälarhöjdens tunnelbana. Om jag inte behövt ge mig iväg så tidigt hade jag missat denna ljudprakt! Om dryga 5 timmar har tåget fört mig till Malmö där jag är övertygad om att små förskolebarn blir lika uppfyllda som jag, men då av Musica Vitae som i 9 föreställningar låter de minsta barnen få kliva in Mitt i Musiken! Dagen innehåller också in inspelning för appen MusicA, där vi möter den digitala världen som både tillgängliggör och skapar förutsättningar för barns interagerande.
Även ett lyssnande utan klickande kan får oss att känna en stor delaktighet. Vid en privat tillställning i helgen mötte jag en kvinna som blivit så djupt berörd av orkesterns musikaliska gestaltning och kommunikation vid vårt gästspel i Stockholms Konserthus för snart en månad sedan, att hon fortfarande i detalj kunde beskriva konserten och sin upplevelse som etsat sig fast i minnet. Hon är en av många återkopplande röster och medier som lovordat Musica Vitae och den senaste månadens produktioner. Med Andrea Tarrodis musik och Pekka Kuusisto som solist tillsammans med Malin Broman skapades en klangvariation som är få ensembler förunnade. Och förra veckan fick vi bada i franska klanger med djupt berörande öden blandat med den lustfyllda galenskapen – en oerhörd variation och med Erik Groenestein – Hendriks som uppskattad harpsolist förutom Malin Broman i ett remarkabelt virtuoseri. Den senare produktionen kan man så småningom återuppleva i Sveriges Radio P2.
Vi har också kunnat offentliggöra att vi blir del av sommarens nya stora satsning: P2 i Parken, där Musica Vitae i en direktsänd konsert från Linnéparken i Växjö presenterar sommaren i klingande form bland picknickkorgar och en semesterledig publik.
Tillsammans med all fantastisk musik har en ny konstnärspolitisk utredning presenterats och stora delar av scenkonstbranschen träffats på Kulturhuset i Stockholm för att diskutera gemensamma frågor. En kulturpolitisk debatt lämnade mycket övrigt att önska, men gjorde oss som närvarade än mer angelägna om att på de sätt som vi kan, verka för att få upp kulturen på valrörelsens dagordning.
Den valrörelse som i en av dagens tidningar beskrivs som olika musikstycken som spelas parallellt utan en samordnande dirigent – visst känns det extra mycket som att vi och kulturen har en uppgift att fylla?
Susanne Rydén
orkesterchef
Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Streamade konserter på musik i syd channel

Aktuellt

Musica Vitaes programbok hösten 2018

Läs om höstens alla nya spännande produktioner med Musica Vitae och gästande världsartister, och få information om orkesterns stundande Japanturné i höstens programbok. Programboken hittar du…

Döden & Julia

Tidigare i höstas hade Musica Vitaes beställningsverk Döden och Julia, med musik av Daniel Nelson och text av Tuvalisa Rangström, premiär på Palladium i Växjö.…

Biljettsläpp till en ny säsong med Musica Vitae – pressmeddelande

Läs Musica Vitaes pressmeddelande om den nya säsongens konserter.

Senaste inläggen

Xenomani – lusten till det okända

Jag lärde mig ett nytt ord häromdagen: Xenomani - lusten till det okända, vilket fick mig att reflektera över vad det egentligen är som gör…

Vikten av offentligt finansierad kultur

Med starka kulturupplevelser under sommaren i ryggen och helgens pågående evenemang på näthinnan är det dags att återuppta bloggandet. Vi behöver tala om kraften i…

Mitt i Musiken - årets valfråga?

Pendlarlivet har ändå sina fördelar tänker jag denna tidiga måndagsmorgon när jag halv 6 njuter av en symfoni av fågelsång på min vandring till Mälarhöjdens…