Riksting, musikvår och arabiska toner

”What a wonderful world” med Louis Armstrong strömmar ut ur Sveriges Radio när jag vaknar denna lördagmorgon – en ledig dag efter en intensiv och musikfylld vecka där Göteborgssymfonikerna med pianisten Helene Grimaud bjöd på en utsökt tolkning av Beethoven i Stockholms Konserthus i onsdags. Schumann och Borisova-Ollas färgrika värld omslöt oss i Berwaldhallen i torsdags, och så klivit in i en svensk-arabisk musikvärld med Musica Vitae, som jag snart återkommer till.

Men kanske framförallt samlades i torsdags representanter från hela Musiksverige för den tredje upplagan av Riksting för västerländsk konstmusik, ett samarbete mellan Sveriges Radio Berwaldhallen, Kungl. Musikaliska akademien och Svensk Scenkonst. Initiativtagaren Helena Wessman konstaterade att betydelsen av arrangemanget delvis kunde mätas genom svårigheten att samla alla deltagare efter paus, men framförallt genom viljan att diskutera dagens ämnen: Politisering av kulturen, det viktiga arbetet efter #metoo, programläggning och utbildningsfrågor. Fyra ämnen, fyra paneler och en fullsatt studio 2.
Människor med så mycket samlad passion, klokskap, vilja och övertygelse skapar en hoppfullhet. Vi ser stora brister och problem för återväxten för orkesterinstrument, för styrdokument som tar död på lusten till skapande, men här finns också förslag på lösningar och fantastiska initiativ.
Svensk Musikvår är just ett sådant. Med Stockholms Saxofonkvartett och Jörgen Pettersson i spetsen tränger denna satsning just nu undan vinterkylan genom ett brinnande engagemang som resulterar i mängder av konserter med nyskriven, svensk konstmusik.
Jag blir också glad av att se det inspirerande samarbetet mellan institutioner och det fria musiklivet. Vi behöver varandra!

Ett annat strålande initiativ hittar vi i Vänersborgs kommun där man vill utöka sin talangsatsning för unga musiker och i än högre grad bli en plattform där fler får utveckla sin talang och möta andra med samma mål och intresse. En länk mellan kultur- och högskola. Och med dagsfärska rapporter om söktrycket till våra Musikhögskolor kan vi bara applådera och stötta initiativet på alla sätt vi kan.

Vi talade om vägar in i musikens värld och när jag lyssnar på repetitionsklippet (se nedan) från gårdagen fylls jag av Musica Vitaes nya värld och den väg som för oss in i den arabiska musiken. Kom nästa vecka och möt intensiva rytmer, nya harmonier och dansande musiker tillsammans med Tarabband. Musik som får oss att färdas i samma båt, över stora hav och in i en större värld!

Se SVT Smålands klipp från repetition med Musica Vitae och Tarabband.

 

Susanne Rydén,
orkesterchef Musica Vitae

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Streamade konserter på musik i syd channel

Aktuellt

Biljettsläpp till en ny säsong med Musica Vitae – pressmeddelande

Läs Musica Vitaes pressmeddelande om den nya säsongens konserter.

Games for Souls – Musica Vitaes nya skiva

Musica Vitaes senaste skiva Games for Souls släpptes sent i höstas och här får vi bland annat höra Britta Byströms verk med samma namn. Verket…

Musica Vitaes vårprogram!

Nu finns hela Musica Vitaes vårprogram i evenemangskalendern på vår hemsida. Det blir allt från urpremiärer av nyskrivna verk till älskade klassiker, nordiska tongångar och musik…

Senaste inläggen

Mitt i Musiken - årets valfråga?

Pendlarlivet har ändå sina fördelar tänker jag denna tidiga måndagsmorgon när jag halv 6 njuter av en symfoni av fågelsång på min vandring till Mälarhöjdens…

Glad påsk!

Ibland har jag anledning att känna mig extra stolt över Musica Vitae och våra produktioner. Och fortfarande, så här en vecka efteråt, dröjer sig en…

Riksting, musikvår och arabiska toner

"What a wonderful world" med Louis Armstrong strömmar ut ur Sveriges Radio när jag vaknar denna lördagmorgon – en ledig dag efter en intensiv och…