Nya musikaliska mål

Veckan har varit kall och dominerats av snöyra och is. Mot mig har däremot värmen strömmat med en kraft som borde ge högsommar över en dag. I veckan offentliggjordes beslutet att jag från 1 oktober blir ny VD för Musik i Syd. Ett fantastiskt förtroende som jag med stor glädje och ödmjukhet tackat ja till. Musik i Syd är en organisation som jag så helhjärtat tror på. Sedan unga år har jag sett betydelsen av människors tillgång till kultur, oavsett geografisk hemvist. På olika sätt har jag också upplevt hur kulturen i allmänhet och musiken i synnerhet blivit det kitt som håller ihop en bygd. Med en kulturell mötesplats, en gemensam upplevelse, skapas samhörighet och kontaktytor. Detta är också kärnan i Musik i Syds verksamhet och jag kan inte tänka mig en bättre institution för att få arbeta med dessa frågor. Jag är överväldigad och oändligt tacksam över den entusiasm som beskedet genererat och ser fram emot samarbetet med nuvarande kollegor, med tjänstemän och politiker där vi tillsammans har det bästa för våra regioner och Sveriges musikliv för ögonen.

Det har också varit en vecka där olika verksamheter vävts ihop. I Kungl. Musikaliska akademien har Bernadottestipendiet, instiftat till HM Konungens 70-årsdag, förstärkt sitt akademiöverskridande samarbete och på så sätt även ökat möjligheten för konstnärlig forskning. En annan akademi, nämligen Smålands (vilken naturligtvis firade ”första tossdan i mass” med massipantårta i torsdags) släppte igår sin senaste bok  ”Ur Smålands skafferi”. Från PM&Vänner kunde man sedan gå tvärs över gatan till Konserthuset för att höra akademiledamoten Erika Lagerbielkes och mitt samtal om musik och form, om puls och rytm i musik och glasproduktion. Det blev en inspirerande inledning till kvällens konsert som verkligen blev en tidsresa från barocken och den tid då Kosta Glasbruk grundades fram till en jazzig Airy Flight av Rolf Martinsson med vår trumpetsolist Filip Draglund. Extra roligt att se alla unga kulturskoletrumpetare i publiken! Liksom att presentera Karolina Bengtssons ljuvliga sopran.

Idag åker vi vidare till Tingsryd och sedan Hultsfred för att nästa vecka ägna oss helhjärtat åt barnen i projektet ”Mitt i Musiken” (läs pressmeddelande här) Och veckan kröns med familjekonsert i Växjö. Något för alla i en stor geografisk spridning – med andra ord Musik i Syd i ett komprimerat kreativt nötskal.

Trevlig helg!

Susanne Rydén
Orkesterchef Musica Vitae

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Streamade konserter på musik i syd channel

Aktuellt

Biljettsläpp till en ny säsong med Musica Vitae – pressmeddelande

Läs Musica Vitaes pressmeddelande om den nya säsongens konserter.

P2 i Parken

Växjö och Musica Vitae blir en av värdorkestrarna för Sveriges Radios nya satsning P2 i Parken, en direktsänd hyllning till sommaren med världens bästa musik,…

Games for Souls – Musica Vitaes nya skiva

Musica Vitaes senaste skiva Games for Souls släpptes sent i höstas och här får vi bland annat höra Britta Byströms verk med samma namn. Verket…

Senaste inläggen

Mitt i Musiken - årets valfråga?

Pendlarlivet har ändå sina fördelar tänker jag denna tidiga måndagsmorgon när jag halv 6 njuter av en symfoni av fågelsång på min vandring till Mälarhöjdens…

Glad påsk!

Ibland har jag anledning att känna mig extra stolt över Musica Vitae och våra produktioner. Och fortfarande, så här en vecka efteråt, dröjer sig en…

Riksting, musikvår och arabiska toner

"What a wonderful world" med Louis Armstrong strömmar ut ur Sveriges Radio när jag vaknar denna lördagmorgon – en ledig dag efter en intensiv och…