Det går inte att leva utan musik

Lördagsbloggen blir en måndagsvariant och jag har fortfarande Tjajkovskijs Serenad klingande i mitt inre efter helgens underbara framförande. Den långsamma satsens koncentration och allvar bjöd på stor magi vid den avslutande konserten i Konserthuset Spira i Jönköping och de stående ovationerna visade att fler än jag njöt. Helger som denna är orkesterchefsjobbet enkelt. Fulla hus, musiker på sin absoluta topp, strålande recensioner och välorganiserade mottaganden på vår turné som denna gång gick till Vänersborg och dess 75-årsfirande Musikförening. Dessa föreningar som är så viktiga och bär upp en så stor del av Sveriges musikliv. Från Vänersborg och Vargön kommer många fina musiker, däribland vår egen solocellist Daniel Tengberg, vars farfar grundade föreningen. Extra roligt att Daniel tillsammans med sin lärare och veckans konstnärlige ledare Torleif Thedéen också var solist i Vivaldis dubbelkonsert för två celli.

Torleifs musikerskap sammanfattas väl i den motivering som Kungl. Musikaliska akademien presenterade då han tilldelades det stora Interpretpriset: ”för decennier av musicerande kännetecknat av värme, briljans och kvalitet in i minsta detalj. Hans spel uppvisar ett organiskt flöde som talar direkt till lyssnaren och som ständigt inspirerar generationer av musiker.” Med en oändlig värme lotsade han orkestern genom denna interpretpristurné, där vi även fick ta del av en ny promenad av Britta Byström. Jag är väldigt glad över vårt samarbete där vår tid länkas med olika tidsepoker och där små citat och glimtar från den värld vi är på väg till, vävs in i Brittas rytmiskt mångfacetterade och klangrika värld.

Ledaren för Polarpristagaren The Afghanistan National Institute of Music uttryckte i en kommentar efter tillkännagivandet att det inte går att leva utan musik. Jag instämmer och är övertygad om att helgens konserter förlängt livet hos många!

Susanne Rydén
Orkesterchef, Musica Vitae

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Streamade konserter på musik i syd channel

Aktuellt

Musica Vitaes programbok hösten 2018

Läs om höstens alla nya spännande produktioner med Musica Vitae och gästande världsartister, och få information om orkesterns stundande Japanturné i höstens programbok. Programboken hittar du…

Döden & Julia

Tidigare i höstas hade Musica Vitaes beställningsverk Döden och Julia, med musik av Daniel Nelson och text av Tuvalisa Rangström, premiär på Palladium i Växjö.…

Biljettsläpp till en ny säsong med Musica Vitae – pressmeddelande

Läs Musica Vitaes pressmeddelande om den nya säsongens konserter.

Senaste inläggen

Xenomani – lusten till det okända

Jag lärde mig ett nytt ord häromdagen: Xenomani - lusten till det okända, vilket fick mig att reflektera över vad det egentligen är som gör…

Vikten av offentligt finansierad kultur

Med starka kulturupplevelser under sommaren i ryggen och helgens pågående evenemang på näthinnan är det dags att återuppta bloggandet. Vi behöver tala om kraften i…

Mitt i Musiken - årets valfråga?

Pendlarlivet har ändå sina fördelar tänker jag denna tidiga måndagsmorgon när jag halv 6 njuter av en symfoni av fågelsång på min vandring till Mälarhöjdens…