Det går inte att leva utan musik

Lördagsbloggen blir en måndagsvariant och jag har fortfarande Tjajkovskijs Serenad klingande i mitt inre efter helgens underbara framförande. Den långsamma satsens koncentration och allvar bjöd på stor magi vid den avslutande konserten i Konserthuset Spira i Jönköping och de stående ovationerna visade att fler än jag njöt. Helger som denna är orkesterchefsjobbet enkelt. Fulla hus, musiker på sin absoluta topp, strålande recensioner och välorganiserade mottaganden på vår turné som denna gång gick till Vänersborg och dess 75-årsfirande Musikförening. Dessa föreningar som är så viktiga och bär upp en så stor del av Sveriges musikliv. Från Vänersborg och Vargön kommer många fina musiker, däribland vår egen solocellist Daniel Tengberg, vars farfar grundade föreningen. Extra roligt att Daniel tillsammans med sin lärare och veckans konstnärlige ledare Torleif Thedéen också var solist i Vivaldis dubbelkonsert för två celli.

Torleifs musikerskap sammanfattas väl i den motivering som Kungl. Musikaliska akademien presenterade då han tilldelades det stora Interpretpriset: ”för decennier av musicerande kännetecknat av värme, briljans och kvalitet in i minsta detalj. Hans spel uppvisar ett organiskt flöde som talar direkt till lyssnaren och som ständigt inspirerar generationer av musiker.” Med en oändlig värme lotsade han orkestern genom denna interpretpristurné, där vi även fick ta del av en ny promenad av Britta Byström. Jag är väldigt glad över vårt samarbete där vår tid länkas med olika tidsepoker och där små citat och glimtar från den värld vi är på väg till, vävs in i Brittas rytmiskt mångfacetterade och klangrika värld.

Ledaren för Polarpristagaren The Afghanistan National Institute of Music uttryckte i en kommentar efter tillkännagivandet att det inte går att leva utan musik. Jag instämmer och är övertygad om att helgens konserter förlängt livet hos många!

Susanne Rydén
Orkesterchef, Musica Vitae

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Streamade konserter på musik i syd channel

Aktuellt

Musiken och människan – föreläsning med Erika Lagerbielke

Datum: fredag 2 mars, kl 18.15 (innan konserten Sound the Trumpet!) Plats: Växjö Konserthus Föreläsare: Erika Lagerbielke, designer och professor i glasdesign vid Linnéuniversitetet   [caption…

Games for Souls – Musica Vitaes nya skiva

Musica Vitaes senaste skiva Games for Souls släpptes sent i höstas och här får vi bland annat höra Britta Byströms verk med samma namn. Verket…

Musica Vitaes vårprogram!

Nu finns hela Musica Vitaes vårprogram i evenemangskalendern på vår hemsida. Det blir allt från urpremiärer av nyskrivna verk till älskade klassiker, nordiska tongångar och musik…

Senaste inläggen

Riksting, musikvår och arabiska toner

"What a wonderful world" med Louis Armstrong strömmar ut ur Sveriges Radio när jag vaknar denna lördagmorgon – en ledig dag efter en intensiv och…

Nya musikaliska mål

Veckan har varit kall och dominerats av snöyra och is. Mot mig har däremot värmen strömmat med en kraft som borde ge högsommar över en…

Det går inte att leva utan musik

Lördagsbloggen blir en måndagsvariant och jag har fortfarande Tjajkovskijs Serenad klingande i mitt inre efter helgens underbara framförande. Den långsamma satsens koncentration och allvar bjöd…