Kultur och bildning

Just nu pågår ett kulturpolitiskt konvent – Folk och Kultur – i Eskilstuna. Hela Munktellstaden är fylld av olika aktörer, utställare, föreläsare, föreställningar, samtal och diskussioner. Förutom en rad värdefulla, informella möten med kollegor från hela landet, tog jag under mitt fredagsbesök bland annat del av debatten med representanter för alla riksdagens partier, varav flera från kulturutskottet.
Samverkansmodellen – den som är grunden för all regional verksamhet – lovordades, men samtidigt konstaterades att den behöver stärkas ekonomiskt för att lämna det anorektiska tillstånd som råder, där utökad verksamhet och kostnadsökningar med råge överstiger tillförseln av ekonomiska medel. Flera partier lyfte behovet av att stärka kulturens plats inom andra politikområden, just för att kulturen ska kunna bli det kitt som både håller ihop och utmanar oss som land och individer.
Ambitionsnivån varierar, likaså synen på hur/om kulturen ska styras, men det känns ändå som en vinst att flera partiledare deltog och därigenom fick reflektera över kulturens betydelse, detta valår. Eller som kulturminister Alice Bah Kuhnke uttryckte det: ”Jag ser Folk och Kultur som ett sätt att snäppa upp kulturdiskussionen och kulturens plats i våra samhällen”.

Dagens sista seminarium handlade om Kultur och Bildning. Det är då svårt att inte tänka tillbaka på Peter Aronssons, rektor vid Linnéuniversitetet, inledande föredrag till förra fredagens konsert i Utvandrarnas Hus inom ramen för vår nya serie ”Musiken och Människan”. I en sal fylld till sista plats satte han oss i ett historiskt perspektiv och förmedlade vikten av upplevelser och den omvälvande känslan av att bli del av något större. En klockren inledning till ”Fanny och Felix”. Jag är oerhört stolt över vår programläggning och alla medverkandes dedikerade arbete för att förmedla det som väcker tankar och öppnar nya världar. För mig blev produktionen en manifestation för bildning i dess allra bästa bemärkelse och jag avslutar gärna med att dela med mig av hur Helsingborgs Dagblad skildrade upplevelsen: Musik som sällan hörs i Helsingborgs konserthus

Med önskan om en trevlig helg!

Susanne Rydén,
Orkesterchef Musica Vitae

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Streamade konserter på musik i syd channel

Aktuellt

Biljettsläpp till en ny säsong med Musica Vitae – pressmeddelande

Läs Musica Vitaes pressmeddelande om den nya säsongens konserter.

Games for Souls – Musica Vitaes nya skiva

Musica Vitaes senaste skiva Games for Souls släpptes sent i höstas och här får vi bland annat höra Britta Byströms verk med samma namn. Verket…

Musica Vitaes vårprogram!

Nu finns hela Musica Vitaes vårprogram i evenemangskalendern på vår hemsida. Det blir allt från urpremiärer av nyskrivna verk till älskade klassiker, nordiska tongångar och musik…

Senaste inläggen

Mitt i Musiken - årets valfråga?

Pendlarlivet har ändå sina fördelar tänker jag denna tidiga måndagsmorgon när jag halv 6 njuter av en symfoni av fågelsång på min vandring till Mälarhöjdens…

Glad påsk!

Ibland har jag anledning att känna mig extra stolt över Musica Vitae och våra produktioner. Och fortfarande, så här en vecka efteråt, dröjer sig en…

Riksting, musikvår och arabiska toner

"What a wonderful world" med Louis Armstrong strömmar ut ur Sveriges Radio när jag vaknar denna lördagmorgon – en ledig dag efter en intensiv och…