Från pub till slott

Varje gång svanarna flyger förbi drar det i henne, prinsessan som vill lämna sin fångenskap, kliva i fjäderskruden och flyga med… När Jonas Valfridssons fagottconcertino hade urpremiär igår inför en fullsatt konsertsal i Växjö, fick åhörarna flyga rakt in i den målande och färgrika värld som den Jönköpingsbördige tonsättaren bjuder. Svanhamnen – namnet hämtat från sagokungen John Bauers målningar och berättelsen med samma namn – skrevs på beställning av Musica Vitae och Musik i Syd för en av vår tids absolut främsta fagottister: Sebastian Stevensson som gästar oss under den pågående säsongsinledande helgen.

Smygpremiären ägde rum redan i torsdags när Musica Vitae under ledning av Katarina Andreasson spelade på puben Stenladan på Linnéuniversitetet. Även den fylld, men här av studenter uppklädda i bästa Gatsbystil. Med publiken så nära orkestern det någonsin gick, fick vi ett fantastiskt mottagande av universitetets unga och internationella studenter, i takt med att drinkar blandades och stämningen förtätades. Otroligt fint arrangerat på plats av KLUBB – en av kulturföreningarna på campus. Här har vi starten på en variant av den numera väletablerade Klubb Krinolin i Malmö eller Första parkett i Stockholm med blivande kulturledare i styrelsen! Ytterligare kontrast blir det på söndag när vi avslutar  som ”stjärnor på slottet”  på högaktuella Teleborgs slott, som avrundning på en delikat söndagsmiddag.

Det är verkligen spännande att kliva in i olika lokaler och sammanhang och uppleva hur musiken hittar sin plats, men också hur den förändras beroende på sitt sammanhang. Och resan från pub via konsertsal i 70-talsstil till slottets praktfulla salonger ger en härlig upplevelsebredd, men mötet mellan publik och musik är lika avgörande, oavsett var det äger rum.

Med dessa upplevelser för näthinnan är det beklämmande att läsa hur mediala, regionala röster menar att det satsas för mycket på kultur. Samtidigt rapporterar andra artiklar om landets bästa skolresultat från utbildningar med musikinriktning. Listan över nyttan med musik och kultur är oändlig, men framförallt handlar det om vår insida. Det enda vi kan göra  är att satsa mer och åter mer på kultur – för individen och för vårt samhälles skull.

Susanne Rydén
Orkesterchef Musica Vitae

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Streamade konserter på musik i syd channel

Aktuellt

Biljettsläpp till en ny säsong med Musica Vitae – pressmeddelande

Läs Musica Vitaes pressmeddelande om den nya säsongens konserter.

Games for Souls – Musica Vitaes nya skiva

Musica Vitaes senaste skiva Games for Souls släpptes sent i höstas och här får vi bland annat höra Britta Byströms verk med samma namn. Verket…

Musica Vitaes vårprogram!

Nu finns hela Musica Vitaes vårprogram i evenemangskalendern på vår hemsida. Det blir allt från urpremiärer av nyskrivna verk till älskade klassiker, nordiska tongångar och musik…

Senaste inläggen

Mitt i Musiken - årets valfråga?

Pendlarlivet har ändå sina fördelar tänker jag denna tidiga måndagsmorgon när jag halv 6 njuter av en symfoni av fågelsång på min vandring till Mälarhöjdens…

Glad påsk!

Ibland har jag anledning att känna mig extra stolt över Musica Vitae och våra produktioner. Och fortfarande, så här en vecka efteråt, dröjer sig en…

Riksting, musikvår och arabiska toner

"What a wonderful world" med Louis Armstrong strömmar ut ur Sveriges Radio när jag vaknar denna lördagmorgon – en ledig dag efter en intensiv och…