Från pub till slott

Varje gång svanarna flyger förbi drar det i henne, prinsessan som vill lämna sin fångenskap, kliva i fjäderskruden och flyga med… När Jonas Valfridssons fagottconcertino hade urpremiär igår inför en fullsatt konsertsal i Växjö, fick åhörarna flyga rakt in i den målande och färgrika värld som den Jönköpingsbördige tonsättaren bjuder. Svanhamnen – namnet hämtat från sagokungen John Bauers målningar och berättelsen med samma namn – skrevs på beställning av Musica Vitae och Musik i Syd för en av vår tids absolut främsta fagottister: Sebastian Stevensson som gästar oss under den pågående säsongsinledande helgen.

Smygpremiären ägde rum redan i torsdags när Musica Vitae under ledning av Katarina Andreasson spelade på puben Stenladan på Linnéuniversitetet. Även den fylld, men här av studenter uppklädda i bästa Gatsbystil. Med publiken så nära orkestern det någonsin gick, fick vi ett fantastiskt mottagande av universitetets unga och internationella studenter, i takt med att drinkar blandades och stämningen förtätades. Otroligt fint arrangerat på plats av KLUBB – en av kulturföreningarna på campus. Här har vi starten på en variant av den numera väletablerade Klubb Krinolin i Malmö eller Första parkett i Stockholm med blivande kulturledare i styrelsen! Ytterligare kontrast blir det på söndag när vi avslutar  som ”stjärnor på slottet”  på högaktuella Teleborgs slott, som avrundning på en delikat söndagsmiddag.

Det är verkligen spännande att kliva in i olika lokaler och sammanhang och uppleva hur musiken hittar sin plats, men också hur den förändras beroende på sitt sammanhang. Och resan från pub via konsertsal i 70-talsstil till slottets praktfulla salonger ger en härlig upplevelsebredd, men mötet mellan publik och musik är lika avgörande, oavsett var det äger rum.

Med dessa upplevelser för näthinnan är det beklämmande att läsa hur mediala, regionala röster menar att det satsas för mycket på kultur. Samtidigt rapporterar andra artiklar om landets bästa skolresultat från utbildningar med musikinriktning. Listan över nyttan med musik och kultur är oändlig, men framförallt handlar det om vår insida. Det enda vi kan göra  är att satsa mer och åter mer på kultur – för individen och för vårt samhälles skull.

Susanne Rydén
Orkesterchef Musica Vitae

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Streamade konserter på musik i syd channel

Aktuellt

Musiken och människan – en ny föreläsningsserie

Datum: fredag 2 februari, kl 18.15 (innan konserten Fanny och Felix) Plats: Utvandrarnas hus, Växjö Föreläsare: Peter Aronsson   Med premiär nu på fredag den…

Games for Souls – Musica Vitaes nya skiva

Musica Vitaes senaste skiva Games for Souls släpptes sent i höstas och här får vi bland annat höra Britta Byströms verk med samma namn. Verket…

Musica Vitaes vårprogram!

Nu finns hela Musica Vitaes vårprogram i evenemangskalendern på vår hemsida. Det blir allt från urpremiärer av nyskrivna verk till älskade klassiker, nordiska tongångar och musik…

Senaste inläggen

Det går inte att leva utan musik

Lördagsbloggen blir en måndagsvariant och jag har fortfarande Tjajkovskijs Serenad klingande i mitt inre efter helgens underbara framförande. Den långsamma satsens koncentration och allvar bjöd…

Kultur och bildning

Just nu pågår ett kulturpolitiskt konvent – Folk och Kultur – i Eskilstuna. Hela Munktellstaden är fylld av olika aktörer, utställare, föreläsare, föreställningar, samtal och diskussioner.…

Från pub till slott

Varje gång svanarna flyger förbi drar det i henne, prinsessan som vill lämna sin fångenskap, kliva i fjäderskruden och flyga med… När Jonas Valfridssons fagottconcertino…