En ny säsong med många höjdpunkter

En strålande final på 2017 följdes av en välbehövlig paus för Musica Vitae. Men lika skön som vilan var, lika roligt är det att nu rulla igång en ny säsong där den ena höjdpunkten avlöser den andra. Ett säsongsprogram har sett dagens ljus, den här gången utökat med läsvärda texter och reflektioner om vårens musik. En annan nyhet är vår föreläsningsserie ”Musiken och Människan”, en utveckling av våra populära introduktioner, här i samarbete med Linnéuniversitet. Vid tre tillfällen möter vi profiler från universitetet som kåserar kring musikens betydelse för oss som människor. Först ut den 3 februari är LNUs nytillträdde rektor Peter Aronsson.

Människan ur ett annat perspektiv stod i centrum när vi inledde veckan med en kurs i första hjälpen samt hjärt- och lungräddning. Det är viktigt att bli påmind om hur man kan hjälpa till att rädda liv. Musiken kanske inte räddar en nödsituation, men det är min övertygelse att musik och kultur är livsviktigt! En följeslagare som stärker, fördjupar, hjälper oss att förstå och vidgar våra sinnen.

Och en fest för våra sinnen bjöds vi på i Göteborgs Konserthus och via Sveriges Radios direktsändning vid gårdagens Solistprisfinal. Kungl. Musikaliska akademien, tillsammans med en hel rad samarbetspartners, däribland Musik i Syd, delar vartannat år ut priset till en ung musiker i början av karriären som efter en lång process står som vinnare i Sveriges största tävling för klassisk musik. Cellisten Amalie Stalheim korades som vinnare i ett stark startfält där hon övertygade jury och publik med sitt briljanta spel och sin kontakt med såväl orkester, dirigent som publik. Nu väntar två år av konserter runt om i Sverige, samtidigt som hon blir P2s artist in residence. Glada är vi över att ha Amalie inbokad som orkestermusiker och som solist med Musica Vitae både denna och nästa säsong! Cirkeln sluts nästa vecka när hennes företrädare i solistprisrollen, fagottisten Sebastian Stevensson, möter orkestern. Mycket att glädjas åt denna lördagsmorgon med andra ord!

Susanne Rydén
Orkesterchef Musica Vitae

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Streamade konserter på musik i syd channel

Aktuellt

Biljettsläpp till en ny säsong med Musica Vitae – pressmeddelande

Läs Musica Vitaes pressmeddelande om den nya säsongens konserter.

P2 i Parken

Växjö och Musica Vitae blir en av värdorkestrarna för Sveriges Radios nya satsning P2 i Parken, en direktsänd hyllning till sommaren med världens bästa musik,…

Games for Souls – Musica Vitaes nya skiva

Musica Vitaes senaste skiva Games for Souls släpptes sent i höstas och här får vi bland annat höra Britta Byströms verk med samma namn. Verket…

Senaste inläggen

Mitt i Musiken - årets valfråga?

Pendlarlivet har ändå sina fördelar tänker jag denna tidiga måndagsmorgon när jag halv 6 njuter av en symfoni av fågelsång på min vandring till Mälarhöjdens…

Glad påsk!

Ibland har jag anledning att känna mig extra stolt över Musica Vitae och våra produktioner. Och fortfarande, så här en vecka efteråt, dröjer sig en…

Riksting, musikvår och arabiska toner

"What a wonderful world" med Louis Armstrong strömmar ut ur Sveriges Radio när jag vaknar denna lördagmorgon – en ledig dag efter en intensiv och…