En ny säsong med många höjdpunkter

En strålande final på 2017 följdes av en välbehövlig paus för Musica Vitae. Men lika skön som vilan var, lika roligt är det att nu rulla igång en ny säsong där den ena höjdpunkten avlöser den andra. Ett säsongsprogram har sett dagens ljus, den här gången utökat med läsvärda texter och reflektioner om vårens musik. En annan nyhet är vår föreläsningsserie ”Musiken och Människan”, en utveckling av våra populära introduktioner, här i samarbete med Linnéuniversitet. Vid tre tillfällen möter vi profiler från universitetet som kåserar kring musikens betydelse för oss som människor. Först ut den 3 februari är LNUs nytillträdde rektor Peter Aronsson.

Människan ur ett annat perspektiv stod i centrum när vi inledde veckan med en kurs i första hjälpen samt hjärt- och lungräddning. Det är viktigt att bli påmind om hur man kan hjälpa till att rädda liv. Musiken kanske inte räddar en nödsituation, men det är min övertygelse att musik och kultur är livsviktigt! En följeslagare som stärker, fördjupar, hjälper oss att förstå och vidgar våra sinnen.

Och en fest för våra sinnen bjöds vi på i Göteborgs Konserthus och via Sveriges Radios direktsändning vid gårdagens Solistprisfinal. Kungl. Musikaliska akademien, tillsammans med en hel rad samarbetspartners, däribland Musik i Syd, delar vartannat år ut priset till en ung musiker i början av karriären som efter en lång process står som vinnare i Sveriges största tävling för klassisk musik. Cellisten Amalie Stalheim korades som vinnare i ett stark startfält där hon övertygade jury och publik med sitt briljanta spel och sin kontakt med såväl orkester, dirigent som publik. Nu väntar två år av konserter runt om i Sverige, samtidigt som hon blir P2s artist in residence. Glada är vi över att ha Amalie inbokad som orkestermusiker och som solist med Musica Vitae både denna och nästa säsong! Cirkeln sluts nästa vecka när hennes företrädare i solistprisrollen, fagottisten Sebastian Stevensson, möter orkestern. Mycket att glädjas åt denna lördagsmorgon med andra ord!

Susanne Rydén
Orkesterchef Musica Vitae

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Streamade konserter på musik i syd channel

Aktuellt

Musica Vitaes vårprogram!

Nu finns hela Musica Vitaes vårprogram i evenemangskalendern på vår hemsida. Det blir allt från urpremiärer av nyskrivna verk till älskade klassiker, nordiska tongångar och musik…

Biljettsläpp – Tarabband och Musica Vitae

Idag, onsdag 15/11, släpps biljetterna till vårens stora konsert med Tarabband och Musica Vitae. När Tarabband och Musica Vitae  möts exploderar beståndsdelarna och ett nytt universum skapas.…

Britta Byström nominerad till Musikförläggarnas pris

Musica Vitae är stolta över att tonsättaren Britta Byström blivit nominerad till Musikförläggarnas pris i kategorin Årets Konstmusikpris – Liten ensemble/kammarmusik. Hon nomineras för verket…

Senaste inläggen

Från pub till slott

Varje gång svanarna flyger förbi drar det i henne, prinsessan som vill lämna sin fångenskap, kliva i fjäderskruden och flyga med… När Jonas Valfridssons fagottconcertino…

En ny säsong med många höjdpunkter

En strålande final på 2017 följdes av en välbehövlig paus för Musica Vitae. Men lika skön som vilan var, lika roligt är det att nu…

Samförstånd, respekt och ömsesidig glädje

Mitt ute på västgötaslätten, efter en färd på smala vägar från Skara, ligger ett fenomen i svenskt musikliv: Vara Konserthus. Hit strömmar människor från alla…