Samförstånd, respekt och ömsesidig glädje

Mitt ute på västgötaslätten, efter en färd på smala vägar från Skara, ligger ett fenomen i svenskt musikliv: Vara Konserthus. Hit strömmar människor från alla håll till det hus och den verksamhet som många små och medelstora städer kan sätta som mål för sin kulturplan. I ett öppet och välkomnande hus, adventsvackert upplyst, framfördes igår kväll Händels Messias av Musica Vitae, Eric Ericsons Kammarkör och våra fina solister, i den tredje konserten på veckans turné. Stående ovationer och fulla hus har tillsammans med kommentarer som ”orkesterns potential just nu verkar inte ha några gränser” eller ”Lyckliga vi, som fick uppleva Händels Messias. När hörde man senast en sådan storartad kombination av solister, kör och orkester?”, varit våra ledsagare från Växjö till Stockholms Konserthus, vidare igår alltså i Vara och ingenting tyder på att reaktionen skulle förändras när vi avslutar i Ytterjärnas fina och välklingande sal ikväll.

Ett musikaliskt reningsbad att vila i, så skulle man kunna beskriva det. Välbehövligt efter intensiva veckor med viktiga och allvarliga frågor på dagordningen för hela vårt samhälle. #metoo-rörelsen lämnar ingen bransch utanför eller fri från ansvar. Den som vill kan läsa mitt högtidstal i samband med Kungliga Musikaliska Akademiens högtidssammankomst i måndags, med min och akademiens syn på den tid vi lever i.

Läs högtidstalet här.

Jag lyfte behovet att återfå tilliten i musiklivet och när jag nu sitter med vår alldeles färska CD, Games for Souls, i handen, kan jag bara konstatera att det är en otrolig inspiration och tillit som präglar samarbetet med vår konstnärlige ledare Malin Broman som också är solist i Britta Byströms violinkonsert på skivan. I musiken får och ska vi mötas i samförstånd, respekt och till ömsesidig glädje för alla på, bakom och framför scen.

Den nya CD:n – så blå och vacker att fodralet kan hängas i julgranen – kan man under helgen fynda till specialpris på Kulturparken Smålands julmarknad. Välkomna dit!

Jag önskar er alla en fin adventshelg.

Susanne Rydén
Orkesterchef, Musica Vitae

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Streamade konserter på musik i syd channel

Aktuellt

Biljettsläpp till en ny säsong med Musica Vitae – pressmeddelande

Läs Musica Vitaes pressmeddelande om den nya säsongens konserter.

P2 i Parken

Växjö och Musica Vitae blir en av värdorkestrarna för Sveriges Radios nya satsning P2 i Parken, en direktsänd hyllning till sommaren med världens bästa musik,…

Games for Souls – Musica Vitaes nya skiva

Musica Vitaes senaste skiva Games for Souls släpptes sent i höstas och här får vi bland annat höra Britta Byströms verk med samma namn. Verket…

Senaste inläggen

Mitt i Musiken - årets valfråga?

Pendlarlivet har ändå sina fördelar tänker jag denna tidiga måndagsmorgon när jag halv 6 njuter av en symfoni av fågelsång på min vandring till Mälarhöjdens…

Glad påsk!

Ibland har jag anledning att känna mig extra stolt över Musica Vitae och våra produktioner. Och fortfarande, så här en vecka efteråt, dröjer sig en…

Riksting, musikvår och arabiska toner

"What a wonderful world" med Louis Armstrong strömmar ut ur Sveriges Radio när jag vaknar denna lördagmorgon – en ledig dag efter en intensiv och…