Samförstånd, respekt och ömsesidig glädje

Mitt ute på västgötaslätten, efter en färd på smala vägar från Skara, ligger ett fenomen i svenskt musikliv: Vara Konserthus. Hit strömmar människor från alla håll till det hus och den verksamhet som många små och medelstora städer kan sätta som mål för sin kulturplan. I ett öppet och välkomnande hus, adventsvackert upplyst, framfördes igår kväll Händels Messias av Musica Vitae, Eric Ericsons Kammarkör och våra fina solister, i den tredje konserten på veckans turné. Stående ovationer och fulla hus har tillsammans med kommentarer som ”orkesterns potential just nu verkar inte ha några gränser” eller ”Lyckliga vi, som fick uppleva Händels Messias. När hörde man senast en sådan storartad kombination av solister, kör och orkester?”, varit våra ledsagare från Växjö till Stockholms Konserthus, vidare igår alltså i Vara och ingenting tyder på att reaktionen skulle förändras när vi avslutar i Ytterjärnas fina och välklingande sal ikväll.

Ett musikaliskt reningsbad att vila i, så skulle man kunna beskriva det. Välbehövligt efter intensiva veckor med viktiga och allvarliga frågor på dagordningen för hela vårt samhälle. #metoo-rörelsen lämnar ingen bransch utanför eller fri från ansvar. Den som vill kan läsa mitt högtidstal i samband med Kungliga Musikaliska Akademiens högtidssammankomst i måndags, med min och akademiens syn på den tid vi lever i.

Läs högtidstalet här.

Jag lyfte behovet att återfå tilliten i musiklivet och när jag nu sitter med vår alldeles färska CD, Games for Souls, i handen, kan jag bara konstatera att det är en otrolig inspiration och tillit som präglar samarbetet med vår konstnärlige ledare Malin Broman som också är solist i Britta Byströms violinkonsert på skivan. I musiken får och ska vi mötas i samförstånd, respekt och till ömsesidig glädje för alla på, bakom och framför scen.

Den nya CD:n – så blå och vacker att fodralet kan hängas i julgranen – kan man under helgen fynda till specialpris på Kulturparken Smålands julmarknad. Välkomna dit!

Jag önskar er alla en fin adventshelg.

Susanne Rydén
Orkesterchef, Musica Vitae

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Streamade konserter på musik i syd channel

Aktuellt

Musica Vitaes vårprogram!

Nu finns hela Musica Vitaes vårprogram i evenemangskalendern på vår hemsida. Det blir allt från urpremiärer av nyskrivna verk till älskade klassiker, nordiska tongångar och musik…

Musica Vitae på årets Nobelprisbankett!

Orkesterns framträdande på årets Nobelprisbankett blev lyckad och mycket uppskattad. Det var en fantastisk upplevelse för hela orkestern och för er som missade oss i…

Biljettsläpp – Tarabband och Musica Vitae

Idag, onsdag 15/11, släpps biljetterna till vårens stora konsert med Tarabband och Musica Vitae. När Tarabband och Musica Vitae  möts exploderar beståndsdelarna och ett nytt universum skapas.…

Senaste inläggen

Samförstånd, respekt och ömsesidig glädje

Mitt ute på västgötaslätten, efter en färd på smala vägar från Skara, ligger ett fenomen i svenskt musikliv: Vara Konserthus. Hit strömmar människor från alla…

Rum för musik

Efter en härlig och inspirerande semestervecka med täta nedslag i New Yorks kulturliv, var det i måndags dags för semifinalen i Kungl. Musikaliska akademiens solistpristävling.…

Kyrkomusiken som nav i musiklivet

Runt om i Europa firas i år Reformationen och även om de levde under olika århundraden, blir vi också påminda om den nära samhörigheten mellan…