Rum för musik

Efter en härlig och inspirerande semestervecka med täta nedslag i New Yorks kulturliv, var det i måndags dags för semifinalen i Kungl. Musikaliska akademiens solistpristävling. Ur ett mycket starkt startfält med 11 unga musiker, korades 3 finalister: accordeonisten Iryna Serotyuk, cellisten Amalie Stalheim och pianisten Melissa Jacobson-Velandia. Dessa tre möter härnäst Göteborgs Symfoniker i en med största säkerhet rafflande final, den 11 januari. Det är fantastiskt att under två dagar få sitta och uppleva det bästa av nästa generations solister, där samtliga kommer att berika våra scener lång tid framöver!

Under tiden påbörjade Musica Vitae repetitionerna för helgens kammarmusikaliska vandring i Kulturparken, där vi idag, lördag, fyller muséets olika rum med musik. Dessa veckor är värdefulla utvecklingsdagar för orkestern under ledning av vår konstnärliga ledare Malin Broman. På plats i lokalerna idag är också en annan akademi, nämligen den småländska. Smålands Akademi grundades 1993 med målet att sprida glans och ljus över den småländska vitterheten. Detta praktiseras genom bokpublikationer, föredrag och gästspel i de småländska kommunerna samt genom olika pris. Pristagarna presenteras kl 14.30 på muséet och vid kvällens högtid i domkyrkan får vi höra Dag Hammarsköldprisets mottagare, DN-journalisten Nathan Shachar tala. Musica Vitae står för musiken som sträcker sig från Mendelssohns dubbelkonsert, med både Malin Broman och Simon Crawford-Philips som solister, till småländska spelmanslåtar. Fri entré hela dagen, så välkommen att göra oss sällskap när det passar och missa då inte heller Smålands Musikarkivs fina utställning ”Med trumma och hummel” i orgelsalen på Smålands Museum.

Trevlig kulturlördag!

Susanne Rydén
Orkesterchef, Musica Vitae

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Streamade konserter på musik i syd channel

Aktuellt

Musiken och människan – en ny föreläsningsserie

Datum: fredag 2 februari, kl 18.15 (innan konserten Fanny och Felix) Plats: Utvandrarnas hus, Växjö Föreläsare: Peter Aronsson   Med premiär nu på fredag den…

Games for Souls – Musica Vitaes nya skiva

Musica Vitaes senaste skiva Games for Souls släpptes sent i höstas och här får vi bland annat höra Britta Byströms verk med samma namn. Verket…

Musica Vitaes vårprogram!

Nu finns hela Musica Vitaes vårprogram i evenemangskalendern på vår hemsida. Det blir allt från urpremiärer av nyskrivna verk till älskade klassiker, nordiska tongångar och musik…

Senaste inläggen

Det går inte att leva utan musik

Lördagsbloggen blir en måndagsvariant och jag har fortfarande Tjajkovskijs Serenad klingande i mitt inre efter helgens underbara framförande. Den långsamma satsens koncentration och allvar bjöd…

Kultur och bildning

Just nu pågår ett kulturpolitiskt konvent – Folk och Kultur – i Eskilstuna. Hela Munktellstaden är fylld av olika aktörer, utställare, föreläsare, föreställningar, samtal och diskussioner.…

Från pub till slott

Varje gång svanarna flyger förbi drar det i henne, prinsessan som vill lämna sin fångenskap, kliva i fjäderskruden och flyga med… När Jonas Valfridssons fagottconcertino…