Rum för musik

Efter en härlig och inspirerande semestervecka med täta nedslag i New Yorks kulturliv, var det i måndags dags för semifinalen i Kungl. Musikaliska akademiens solistpristävling. Ur ett mycket starkt startfält med 11 unga musiker, korades 3 finalister: accordeonisten Iryna Serotyuk, cellisten Amalie Stalheim och pianisten Melissa Jacobson-Velandia. Dessa tre möter härnäst Göteborgs Symfoniker i en med största säkerhet rafflande final, den 11 januari. Det är fantastiskt att under två dagar få sitta och uppleva det bästa av nästa generations solister, där samtliga kommer att berika våra scener lång tid framöver!

Under tiden påbörjade Musica Vitae repetitionerna för helgens kammarmusikaliska vandring i Kulturparken, där vi idag, lördag, fyller muséets olika rum med musik. Dessa veckor är värdefulla utvecklingsdagar för orkestern under ledning av vår konstnärliga ledare Malin Broman. På plats i lokalerna idag är också en annan akademi, nämligen den småländska. Smålands Akademi grundades 1993 med målet att sprida glans och ljus över den småländska vitterheten. Detta praktiseras genom bokpublikationer, föredrag och gästspel i de småländska kommunerna samt genom olika pris. Pristagarna presenteras kl 14.30 på muséet och vid kvällens högtid i domkyrkan får vi höra Dag Hammarsköldprisets mottagare, DN-journalisten Nathan Shachar tala. Musica Vitae står för musiken som sträcker sig från Mendelssohns dubbelkonsert, med både Malin Broman och Simon Crawford-Philips som solister, till småländska spelmanslåtar. Fri entré hela dagen, så välkommen att göra oss sällskap när det passar och missa då inte heller Smålands Musikarkivs fina utställning ”Med trumma och hummel” i orgelsalen på Smålands Museum.

Trevlig kulturlördag!

Susanne Rydén
Orkesterchef, Musica Vitae

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Streamade konserter på musik i syd channel

Aktuellt

Biljettsläpp – Tarabband och Musica Vitae

Idag, onsdag 15/11, släpps biljetterna till vårens stora konsert med Tarabband och Musica Vitae. När Tarabband och Musica Vitae  möts exploderar beståndsdelarna och ett nytt universum skapas.…

Britta Byström nominerad till Musikförläggarnas pris

Musica Vitae är stolta över att tonsättaren Britta Byström blivit nominerad till Musikförläggarnas pris i kategorin Årets Konstmusikpris – Liten ensemble/kammarmusik. Hon nomineras för verket…

Daniel Fjellström skriver beställningsverk för Musica Vitae

Daniel Fjellström, som tillhör Sveriges nya generation av framstående tonsättare, har fått i uppdrag att skriva ett verk för Musica Vitae. Den 8 juni arrangerades en…

Senaste inläggen

Rum för musik

Efter en härlig och inspirerande semestervecka med täta nedslag i New Yorks kulturliv, var det i måndags dags för semifinalen i Kungl. Musikaliska akademiens solistpristävling.…

Kyrkomusiken som nav i musiklivet

Runt om i Europa firas i år Reformationen och även om de levde under olika århundraden, blir vi också påminda om den nära samhörigheten mellan…

Öppna nya dörrar

Jag börjar denna lördag med att reflektera över vilket temperament som ligger mig närmast. Efter gårdagens musikaliska skildring, där pianisten Hans Pålsson och Musica Vitae…