Öppna nya dörrar

Jag börjar denna lördag med att reflektera över vilket temperament som ligger mig närmast. Efter gårdagens musikaliska skildring, där pianisten Hans Pålsson och Musica Vitae under ledning av gästande konsertmästare Malin Nyström gestaltade Hindemiths sällan framförda ”Vier Temperamente”, känns det bra att placera sig i både den sangviniske och koleriskes uttrycksfullhet. Ändå landar jag nog just idag på min färd genom den grå morgondimman, i den näst sista satsens flegmatiska skönhet, filmiskt oväntat vacker.
I konsertens paus kom många fram och uttryckte sin uppskattning och ändrade uppfattning om Hindemith, vars rykte är svårtillgängligt och fyrkantigt och jag är glad över att vi genom vår programläggning, som denna gång även rymde både Bach och Mozart, kan öppna nya dörrar.

En stor del av veckan har gått till funderingar över hur vi bättre kan bidra till att i större utsträckning öppna barn och ungas dörrar till klassisk musik. Kreativa samtal med såväl SVT och Sveriges Radio hoppas jag så småningom kan ge konkreta resultat. Idealet är en värld där vi inte gör skillnad på musik, där Mozart och Byström är lika självklara som den senaste poplåten. Den kommersiella musikindustrin gör sina små försök. I Grammisgalan eller den nära förestående utdelningen av Musikförläggarnas pris, finns den västerländska konstmusiken med på ett litet hörn, men på undantag och utan det fokus som vore önskvärt. Vi är i alla händelser stolta över att Musica Vitaes beställningsverk ”Games for Souls” av Britta Byström har nominerats i klassen ”Årets konstmusik – liten ensemble/kammarmusik”. Men visst vore det roligare om Anders Hillborg fanns med på ”Årets internationella framgång” tillsammans med Max Martin och där Årets kompositör rymde både Sven-David Sandström och Tove Lo?!

Ikväll ser jag fram emot Jakob Mühlrads – en av den unga tonsättargenerationens dörröppnare – omskrivna verk Kaddish, tillsammans med Radiokören och Eva Dahlgren i Berwaldhallen (Streamas live för den som vill ta del av verket). Även här finns Bach som en musikalisk urfader med i programmet, musik som man alltid kan luta sig mot – tidlös och helande.

Trevlig musikhelg önskar jag!

Susanne Rydén,
Orkesterchef Musica Vitae

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Streamade konserter på musik i syd channel

Aktuellt

Musiken och människan – en ny föreläsningsserie

Datum: fredag 2 februari, kl 18.15 (innan konserten Fanny och Felix) Plats: Utvandrarnas hus, Växjö Föreläsare: Peter Aronsson   Med premiär nu på fredag den…

Games for Souls – Musica Vitaes nya skiva

Musica Vitaes senaste skiva Games for Souls släpptes sent i höstas och här får vi bland annat höra Britta Byströms verk med samma namn. Verket…

Musica Vitaes vårprogram!

Nu finns hela Musica Vitaes vårprogram i evenemangskalendern på vår hemsida. Det blir allt från urpremiärer av nyskrivna verk till älskade klassiker, nordiska tongångar och musik…

Senaste inläggen

Det går inte att leva utan musik

Lördagsbloggen blir en måndagsvariant och jag har fortfarande Tjajkovskijs Serenad klingande i mitt inre efter helgens underbara framförande. Den långsamma satsens koncentration och allvar bjöd…

Kultur och bildning

Just nu pågår ett kulturpolitiskt konvent – Folk och Kultur – i Eskilstuna. Hela Munktellstaden är fylld av olika aktörer, utställare, föreläsare, föreställningar, samtal och diskussioner.…

Från pub till slott

Varje gång svanarna flyger förbi drar det i henne, prinsessan som vill lämna sin fångenskap, kliva i fjäderskruden och flyga med… När Jonas Valfridssons fagottconcertino…