Öppna nya dörrar

Jag börjar denna lördag med att reflektera över vilket temperament som ligger mig närmast. Efter gårdagens musikaliska skildring, där pianisten Hans Pålsson och Musica Vitae under ledning av gästande konsertmästare Malin Nyström gestaltade Hindemiths sällan framförda ”Vier Temperamente”, känns det bra att placera sig i både den sangviniske och koleriskes uttrycksfullhet. Ändå landar jag nog just idag på min färd genom den grå morgondimman, i den näst sista satsens flegmatiska skönhet, filmiskt oväntat vacker.
I konsertens paus kom många fram och uttryckte sin uppskattning och ändrade uppfattning om Hindemith, vars rykte är svårtillgängligt och fyrkantigt och jag är glad över att vi genom vår programläggning, som denna gång även rymde både Bach och Mozart, kan öppna nya dörrar.

En stor del av veckan har gått till funderingar över hur vi bättre kan bidra till att i större utsträckning öppna barn och ungas dörrar till klassisk musik. Kreativa samtal med såväl SVT och Sveriges Radio hoppas jag så småningom kan ge konkreta resultat. Idealet är en värld där vi inte gör skillnad på musik, där Mozart och Byström är lika självklara som den senaste poplåten. Den kommersiella musikindustrin gör sina små försök. I Grammisgalan eller den nära förestående utdelningen av Musikförläggarnas pris, finns den västerländska konstmusiken med på ett litet hörn, men på undantag och utan det fokus som vore önskvärt. Vi är i alla händelser stolta över att Musica Vitaes beställningsverk ”Games for Souls” av Britta Byström har nominerats i klassen ”Årets konstmusik – liten ensemble/kammarmusik”. Men visst vore det roligare om Anders Hillborg fanns med på ”Årets internationella framgång” tillsammans med Max Martin och där Årets kompositör rymde både Sven-David Sandström och Tove Lo?!

Ikväll ser jag fram emot Jakob Mühlrads – en av den unga tonsättargenerationens dörröppnare – omskrivna verk Kaddish, tillsammans med Radiokören och Eva Dahlgren i Berwaldhallen (Streamas live för den som vill ta del av verket). Även här finns Bach som en musikalisk urfader med i programmet, musik som man alltid kan luta sig mot – tidlös och helande.

Trevlig musikhelg önskar jag!

Susanne Rydén,
Orkesterchef Musica Vitae

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Streamade konserter på musik i syd channel

Aktuellt

Biljettsläpp – Tarabband och Musica Vitae

Idag, onsdag 15/11, släpps biljetterna till vårens stora konsert med Tarabband och Musica Vitae. När Tarabband och Musica Vitae  möts exploderar beståndsdelarna och ett nytt universum skapas.…

Britta Byström nominerad till Musikförläggarnas pris

Musica Vitae är stolta över att tonsättaren Britta Byström blivit nominerad till Musikförläggarnas pris i kategorin Årets Konstmusikpris – Liten ensemble/kammarmusik. Hon nomineras för verket…

Daniel Fjellström skriver beställningsverk för Musica Vitae

Daniel Fjellström, som tillhör Sveriges nya generation av framstående tonsättare, har fått i uppdrag att skriva ett verk för Musica Vitae. Den 8 juni arrangerades en…

Senaste inläggen

Rum för musik

Efter en härlig och inspirerande semestervecka med täta nedslag i New Yorks kulturliv, var det i måndags dags för semifinalen i Kungl. Musikaliska akademiens solistpristävling.…

Kyrkomusiken som nav i musiklivet

Runt om i Europa firas i år Reformationen och även om de levde under olika århundraden, blir vi också påminda om den nära samhörigheten mellan…

Öppna nya dörrar

Jag börjar denna lördag med att reflektera över vilket temperament som ligger mig närmast. Efter gårdagens musikaliska skildring, där pianisten Hans Pålsson och Musica Vitae…