Öppna nya dörrar

Jag börjar denna lördag med att reflektera över vilket temperament som ligger mig närmast. Efter gårdagens musikaliska skildring, där pianisten Hans Pålsson och Musica Vitae under ledning av gästande konsertmästare Malin Nyström gestaltade Hindemiths sällan framförda ”Vier Temperamente”, känns det bra att placera sig i både den sangviniske och koleriskes uttrycksfullhet. Ändå landar jag nog just idag på min färd genom den grå morgondimman, i den näst sista satsens flegmatiska skönhet, filmiskt oväntat vacker.
I konsertens paus kom många fram och uttryckte sin uppskattning och ändrade uppfattning om Hindemith, vars rykte är svårtillgängligt och fyrkantigt och jag är glad över att vi genom vår programläggning, som denna gång även rymde både Bach och Mozart, kan öppna nya dörrar.

En stor del av veckan har gått till funderingar över hur vi bättre kan bidra till att i större utsträckning öppna barn och ungas dörrar till klassisk musik. Kreativa samtal med såväl SVT och Sveriges Radio hoppas jag så småningom kan ge konkreta resultat. Idealet är en värld där vi inte gör skillnad på musik, där Mozart och Byström är lika självklara som den senaste poplåten. Den kommersiella musikindustrin gör sina små försök. I Grammisgalan eller den nära förestående utdelningen av Musikförläggarnas pris, finns den västerländska konstmusiken med på ett litet hörn, men på undantag och utan det fokus som vore önskvärt. Vi är i alla händelser stolta över att Musica Vitaes beställningsverk ”Games for Souls” av Britta Byström har nominerats i klassen ”Årets konstmusik – liten ensemble/kammarmusik”. Men visst vore det roligare om Anders Hillborg fanns med på ”Årets internationella framgång” tillsammans med Max Martin och där Årets kompositör rymde både Sven-David Sandström och Tove Lo?!

Ikväll ser jag fram emot Jakob Mühlrads – en av den unga tonsättargenerationens dörröppnare – omskrivna verk Kaddish, tillsammans med Radiokören och Eva Dahlgren i Berwaldhallen (Streamas live för den som vill ta del av verket). Även här finns Bach som en musikalisk urfader med i programmet, musik som man alltid kan luta sig mot – tidlös och helande.

Trevlig musikhelg önskar jag!

Susanne Rydén,
Orkesterchef Musica Vitae

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Streamade konserter på musik i syd channel

Aktuellt

Biljettsläpp till en ny säsong med Musica Vitae – pressmeddelande

Läs Musica Vitaes pressmeddelande om den nya säsongens konserter.

P2 i Parken

Växjö och Musica Vitae blir en av värdorkestrarna för Sveriges Radios nya satsning P2 i Parken, en direktsänd hyllning till sommaren med världens bästa musik,…

Games for Souls – Musica Vitaes nya skiva

Musica Vitaes senaste skiva Games for Souls släpptes sent i höstas och här får vi bland annat höra Britta Byströms verk med samma namn. Verket…

Senaste inläggen

Mitt i Musiken - årets valfråga?

Pendlarlivet har ändå sina fördelar tänker jag denna tidiga måndagsmorgon när jag halv 6 njuter av en symfoni av fågelsång på min vandring till Mälarhöjdens…

Glad påsk!

Ibland har jag anledning att känna mig extra stolt över Musica Vitae och våra produktioner. Och fortfarande, så här en vecka efteråt, dröjer sig en…

Riksting, musikvår och arabiska toner

"What a wonderful world" med Louis Armstrong strömmar ut ur Sveriges Radio när jag vaknar denna lördagmorgon – en ledig dag efter en intensiv och…