Närheten till kultur

Veckorna går i ett rasande tempo, så som tillvaron oftast upplevs när dagarna är välfyllda med spännande innehåll. För Musica Vitae har tiden dominerats av vårt årligen återkommande Konsertkalas. I år har fler barn är någonsin fått ta del av den specialskapade föreställningen i samarbete med Unga Musik i Syd, där Rickard Söderberg förtrollat sin publik och fått alla att älska opera! I de publika konserterna har vi delat scen med nästa generations musiker; Växjö Kulturskolas Kammarorkester, som också fått prova på turnélivet. Just nu sitter alla i bussbolagets längsta buss, på väg till Palladium i Malmö. Detta är samarbete på riktigt och jag är stolt över att vår verksamhet kan rymma en sådan möjlighet.

Själv befinner jag mig denna morgon i Stockholm och ska under dagen delta i det som kallas Samspel, ett försök att återskapa lite av den regionala turnéverksamhet som gamla Rikskonserter tidigare ansvarade för. Återigen får jag tillfälle att reflektera över hur väl Musik i Syd utvecklat sitt uppdrag, genom att förse hela södra Sverige med så många möjligheter till kvalitativa musikaliska upplevelser. Närheten till kultur är oerhört viktig och en avgörande del för att skapa ett inkluderande samhälle.

I mitt andra uppdrag som preses för Kungl. Musikaliska akademien, arbetar vi också med dessa frågor och i veckan hade vi bland annat tillsammans med Sveriges Radio Berwaldhallen och Svensk Scenkonst, ett stimulerande och kreativt planeringsmöte kring nästa Riksting för den västerländska konstmusiken, som just är ett forum för att lyfta och debattera det som rör och påverkar inte bara själva musiklivet, utan hela vårt land och liv. Spännande är också att följa Folk och Kultur, den regionala kulturpolitikens initiativ till ett kulturens Almedalen som planeras till februari 2018. För det finns mycket att tala om! Och den konstnärspolitiska utredning som pågår, kommer säkert att fylla på med nya frågeställningar.

Litteraturen har sin självklara huvudroll vid en given tid varje oktober. På bussen ut till Linnéuniversitetet i torsdags kom beskedet att Kazuo Ishiguro tilldelades årets Nobelpris i litteratur. En musikalisk författare, så beskrivs han och Göteborgsposten konstaterade att: ”Ishiguros språk sjunger av genomlysta melodier och säregna rytmer på ett sätt som kan påminna om Schubert eller Haydn”. På hemvägen idag tänker jag passera bokhandeln och införskaffa hans novellsamling  ”Nocturner” som får bli mitt sällskap in i helgen – en trevlig sådan önskar jag er alla.

Susanne Rydén
Orkesterchef, Musica Vitae

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Streamade konserter på musik i syd channel

Aktuellt

Britta Byström nominerad till Musikförläggarnas pris

Musica Vitae är stolta över att tonsättaren Britta Byström blivit nominerad till Musikförläggarnas pris i kategorin Årets Konstmusikpris – Liten ensemble/kammarmusik. Hon nomineras för verket…

Daniel Fjellström skriver beställningsverk för Musica Vitae

Daniel Fjellström, som tillhör Sveriges nya generation av framstående tonsättare, har fått i uppdrag att skriva ett verk för Musica Vitae. Den 8 juni arrangerades en…

Introduktionsfilm Mellan världar

Nästa vecka ger vi konserten Mellan världar och i denna film ges en försmak av konsertprogrammet. Välkomna att uppleva musiken live i Ystad, Växjö, Särö och Lerum.

Senaste inläggen

Öppna nya dörrar

Jag börjar denna lördag med att reflektera över vilket temperament som ligger mig närmast. Efter gårdagens musikaliska skildring, där pianisten Hans Pålsson och Musica Vitae…

Närheten till kultur

Veckorna går i ett rasande tempo, så som tillvaron oftast upplevs när dagarna är välfyllda med spännande innehåll. För Musica Vitae har tiden dominerats av…

Ett intensivt och inspirerande arbete

Hösten är här och det märks genom vädret, men ännu mer genom intensiteten i vår verksamhet. Fyra dagars turné föregående helg, från Ystad i söder…