Närheten till kultur

Veckorna går i ett rasande tempo, så som tillvaron oftast upplevs när dagarna är välfyllda med spännande innehåll. För Musica Vitae har tiden dominerats av vårt årligen återkommande Konsertkalas. I år har fler barn är någonsin fått ta del av den specialskapade föreställningen i samarbete med Unga Musik i Syd, där Rickard Söderberg förtrollat sin publik och fått alla att älska opera! I de publika konserterna har vi delat scen med nästa generations musiker; Växjö Kulturskolas Kammarorkester, som också fått prova på turnélivet. Just nu sitter alla i bussbolagets längsta buss, på väg till Palladium i Malmö. Detta är samarbete på riktigt och jag är stolt över att vår verksamhet kan rymma en sådan möjlighet.

Själv befinner jag mig denna morgon i Stockholm och ska under dagen delta i det som kallas Samspel, ett försök att återskapa lite av den regionala turnéverksamhet som gamla Rikskonserter tidigare ansvarade för. Återigen får jag tillfälle att reflektera över hur väl Musik i Syd utvecklat sitt uppdrag, genom att förse hela södra Sverige med så många möjligheter till kvalitativa musikaliska upplevelser. Närheten till kultur är oerhört viktig och en avgörande del för att skapa ett inkluderande samhälle.

I mitt andra uppdrag som preses för Kungl. Musikaliska akademien, arbetar vi också med dessa frågor och i veckan hade vi bland annat tillsammans med Sveriges Radio Berwaldhallen och Svensk Scenkonst, ett stimulerande och kreativt planeringsmöte kring nästa Riksting för den västerländska konstmusiken, som just är ett forum för att lyfta och debattera det som rör och påverkar inte bara själva musiklivet, utan hela vårt land och liv. Spännande är också att följa Folk och Kultur, den regionala kulturpolitikens initiativ till ett kulturens Almedalen som planeras till februari 2018. För det finns mycket att tala om! Och den konstnärspolitiska utredning som pågår, kommer säkert att fylla på med nya frågeställningar.

Litteraturen har sin självklara huvudroll vid en given tid varje oktober. På bussen ut till Linnéuniversitetet i torsdags kom beskedet att Kazuo Ishiguro tilldelades årets Nobelpris i litteratur. En musikalisk författare, så beskrivs han och Göteborgsposten konstaterade att: ”Ishiguros språk sjunger av genomlysta melodier och säregna rytmer på ett sätt som kan påminna om Schubert eller Haydn”. På hemvägen idag tänker jag passera bokhandeln och införskaffa hans novellsamling  ”Nocturner” som får bli mitt sällskap in i helgen – en trevlig sådan önskar jag er alla.

Susanne Rydén
Orkesterchef, Musica Vitae

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Streamade konserter på musik i syd channel

Aktuellt

Musica Vitaes vårprogram!

Nu finns hela Musica Vitaes vårprogram i evenemangskalendern på vår hemsida. Det blir allt från urpremiärer av nyskrivna verk till älskade klassiker, nordiska tongångar och musik…

Biljettsläpp – Tarabband och Musica Vitae

Idag, onsdag 15/11, släpps biljetterna till vårens stora konsert med Tarabband och Musica Vitae. När Tarabband och Musica Vitae  möts exploderar beståndsdelarna och ett nytt universum skapas.…

Britta Byström nominerad till Musikförläggarnas pris

Musica Vitae är stolta över att tonsättaren Britta Byström blivit nominerad till Musikförläggarnas pris i kategorin Årets Konstmusikpris – Liten ensemble/kammarmusik. Hon nomineras för verket…

Senaste inläggen

Från pub till slott

Varje gång svanarna flyger förbi drar det i henne, prinsessan som vill lämna sin fångenskap, kliva i fjäderskruden och flyga med… När Jonas Valfridssons fagottconcertino…

En ny säsong med många höjdpunkter

En strålande final på 2017 följdes av en välbehövlig paus för Musica Vitae. Men lika skön som vilan var, lika roligt är det att nu…

Samförstånd, respekt och ömsesidig glädje

Mitt ute på västgötaslätten, efter en färd på smala vägar från Skara, ligger ett fenomen i svenskt musikliv: Vara Konserthus. Hit strömmar människor från alla…