Ett intensivt och inspirerande arbete

Hösten är här och det märks genom vädret, men ännu mer genom intensiteten i vår verksamhet. Fyra dagars turné föregående helg, från Ystad i söder till Lerum i väst blev Musica Vitaes säsongsstart. Hänförande och inspirerande, för att citera såväl press som konsertbesökare! Britta Byström hade för detta tillfälle skrivit en ny lekfull promenad, denna gång till Gades Novelette, fylld av små citat och baserat på violinens lösa strängar G-A-D-E. På våra sociala medier finns en fin film om Brittas samarbete med Musica Vitae och vår fenomenala konstnärliga ledare Malin Broman.

En utökad ensemble krävde större spelyta än vanligt och på vår hemmaplan i Växjö fick vi helt enkelt vända på vår traditionella placering för att alla skulle få plats. Vi längtar verkligen efter en funktionell sal där både orkester och publik kan rymmas! Med på turnén var, som jag berättade om förra veckan, tre praktiserande studenter från Musikhögskolan i Malmö. För alla var det första gången i en professionell ensemble – ett viktigt kliv i en lärande process – och helt i linje med ett av Musik i Syds uppdrag, nämligen talangutveckling. Studenter är också aktiva deltagare under Malmö Chamber Music, den senaste av Musik i Syds festivalsatsningar, som invigdes på tisdagkvällen av festivalgeneralen Håkan Hardenberger själv. Ett fantastiskt program på Malmös olika scener.

Men lika viktigt är att möta de entusiaster som på sin lilla ort jobbar för ett levande musikliv. Jag är stolt över att få arbeta inom en organisation som tar uppdraget att tillgängliggöra musik av högsta kvalitet i hela regionen, på allvar. Glädjen från en liten lokal förening över öppningen att skapa en tonsättarhelg i Glasriket nästa år är värd alla resor, möten, föredrag, skrivelser och samtal som kännetecknar en orkesterchefs vardag denna intensiva tid på året!

Susanne Rydén, orkesterchef Musica Vitae

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Streamade konserter på musik i syd channel

Aktuellt

Biljettsläpp till en ny säsong med Musica Vitae – pressmeddelande

Läs Musica Vitaes pressmeddelande om den nya säsongens konserter.

Games for Souls – Musica Vitaes nya skiva

Musica Vitaes senaste skiva Games for Souls släpptes sent i höstas och här får vi bland annat höra Britta Byströms verk med samma namn. Verket…

Musica Vitaes vårprogram!

Nu finns hela Musica Vitaes vårprogram i evenemangskalendern på vår hemsida. Det blir allt från urpremiärer av nyskrivna verk till älskade klassiker, nordiska tongångar och musik…

Senaste inläggen

Mitt i Musiken - årets valfråga?

Pendlarlivet har ändå sina fördelar tänker jag denna tidiga måndagsmorgon när jag halv 6 njuter av en symfoni av fågelsång på min vandring till Mälarhöjdens…

Glad påsk!

Ibland har jag anledning att känna mig extra stolt över Musica Vitae och våra produktioner. Och fortfarande, så här en vecka efteråt, dröjer sig en…

Riksting, musikvår och arabiska toner

"What a wonderful world" med Louis Armstrong strömmar ut ur Sveriges Radio när jag vaknar denna lördagmorgon – en ledig dag efter en intensiv och…