Ett intensivt och inspirerande arbete

Hösten är här och det märks genom vädret, men ännu mer genom intensiteten i vår verksamhet. Fyra dagars turné föregående helg, från Ystad i söder till Lerum i väst blev Musica Vitaes säsongsstart. Hänförande och inspirerande, för att citera såväl press som konsertbesökare! Britta Byström hade för detta tillfälle skrivit en ny lekfull promenad, denna gång till Gades Novelette, fylld av små citat och baserat på violinens lösa strängar G-A-D-E. På våra sociala medier finns en fin film om Brittas samarbete med Musica Vitae och vår fenomenala konstnärliga ledare Malin Broman.

En utökad ensemble krävde större spelyta än vanligt och på vår hemmaplan i Växjö fick vi helt enkelt vända på vår traditionella placering för att alla skulle få plats. Vi längtar verkligen efter en funktionell sal där både orkester och publik kan rymmas! Med på turnén var, som jag berättade om förra veckan, tre praktiserande studenter från Musikhögskolan i Malmö. För alla var det första gången i en professionell ensemble – ett viktigt kliv i en lärande process – och helt i linje med ett av Musik i Syds uppdrag, nämligen talangutveckling. Studenter är också aktiva deltagare under Malmö Chamber Music, den senaste av Musik i Syds festivalsatsningar, som invigdes på tisdagkvällen av festivalgeneralen Håkan Hardenberger själv. Ett fantastiskt program på Malmös olika scener.

Men lika viktigt är att möta de entusiaster som på sin lilla ort jobbar för ett levande musikliv. Jag är stolt över att få arbeta inom en organisation som tar uppdraget att tillgängliggöra musik av högsta kvalitet i hela regionen, på allvar. Glädjen från en liten lokal förening över öppningen att skapa en tonsättarhelg i Glasriket nästa år är värd alla resor, möten, föredrag, skrivelser och samtal som kännetecknar en orkesterchefs vardag denna intensiva tid på året!

Susanne Rydén, orkesterchef Musica Vitae

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Streamade konserter på musik i syd channel

Aktuellt

Britta Byström nominerad till Musikförläggarnas pris

Musica Vitae är stolta över att tonsättaren Britta Byström blivit nominerad till Musikförläggarnas pris i kategorin Årets Konstmusikpris – Liten ensemble/kammarmusik. Hon nomineras för verket…

Daniel Fjellström skriver beställningsverk för Musica Vitae

Daniel Fjellström, som tillhör Sveriges nya generation av framstående tonsättare, har fått i uppdrag att skriva ett verk för Musica Vitae. Den 8 juni arrangerades en…

Introduktionsfilm Mellan världar

Nästa vecka ger vi konserten Mellan världar och i denna film ges en försmak av konsertprogrammet. Välkomna att uppleva musiken live i Ystad, Växjö, Särö och Lerum.

Senaste inläggen

Öppna nya dörrar

Jag börjar denna lördag med att reflektera över vilket temperament som ligger mig närmast. Efter gårdagens musikaliska skildring, där pianisten Hans Pålsson och Musica Vitae…

Närheten till kultur

Veckorna går i ett rasande tempo, så som tillvaron oftast upplevs när dagarna är välfyllda med spännande innehåll. För Musica Vitae har tiden dominerats av…

Ett intensivt och inspirerande arbete

Hösten är här och det märks genom vädret, men ännu mer genom intensiteten i vår verksamhet. Fyra dagars turné föregående helg, från Ystad i söder…