Svensk musik!

I torsdag var Musica Vitae och Musik i Syd tillsammans med Föreningen svenska tonsättare (Fst) och Kungl. Musikaliska akademien värd för den tredje presentationsdagen för ny svensk orkestermusik. På plats i Växjö var orkesterchefer och representanter från statliga myndigheter från hela vårt land, vilka hälsades välkomna till Sveriges grönaste stad av kommunstyrelsens ordförande Anna Tenje.
8 svenska tonsättares verk spelades av Musica Vitae och när jag igår bläddrade genom flödet av tack, känner jag återigen en stor stolthet över det som vår orkester åstadkommer av musikaliska upplevelser i allmänhet och svensk musik i synnerhet. Läs gärna pressinformationen som berättar mer om utfallet av dagen: Pressmeddelande från Föreningen svenska tonsättare.

För en lokal aktör som vi, är det för oss och hela regionen viktigt att både mätas och röra sig i nationella och internationella sammanhang. Och vid gårdagens konsert i Berwaldhallen gladdes jag naturligtvis åt affischen med Musica Vitae och Malin Bromans medverkan i Östersjöfestivalen senare i sommar. Kvällens program var unikt. Radiosymfonikerna tillsammans med Radiokör och solister framförde Helena Munktells komiska opera ”I Firenze” som väckts ur sin långa törnrosasömn. Ett härligt framförande där publiken lämnade huset glatt leende. Genom musikaliska akademiens stora projekt Levande Musikarv, revideras nu hela vår svenska musikhistoria och kvinnorna tar sin rättmätiga plats. Det är spännande! Och dessutom presenteras i morgon första avsnittet av Fråga musikprofessorn i P2, där Matthias Lundberg svarar på lyssnarnas frågor. Man kan alltså konstatera att detta varit en stor vecka för svensk musik!

Dagens lyssningstips blir Helena Munktells Bränningar som tar oss ut till havet.

 

Susanne Rydén
Orkesterchef Musica Vitae

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Streamade konserter på musik i syd channel

Aktuellt

Britta Byström nominerad till Musikförläggarnas pris

Musica Vitae är stolta över att tonsättaren Britta Byström blivit nominerad till Musikförläggarnas pris i kategorin Årets Konstmusikpris – Liten ensemble/kammarmusik. Hon nomineras för verket…

Daniel Fjellström skriver beställningsverk för Musica Vitae

Daniel Fjellström, som tillhör Sveriges nya generation av framstående tonsättare, har fått i uppdrag att skriva ett verk för Musica Vitae. Den 8 juni arrangerades en…

Introduktionsfilm Mellan världar

Nästa vecka ger vi konserten Mellan världar och i denna film ges en försmak av konsertprogrammet. Välkomna att uppleva musiken live i Ystad, Växjö, Särö och Lerum.

Senaste inläggen

Öppna nya dörrar

Jag börjar denna lördag med att reflektera över vilket temperament som ligger mig närmast. Efter gårdagens musikaliska skildring, där pianisten Hans Pålsson och Musica Vitae…

Närheten till kultur

Veckorna går i ett rasande tempo, så som tillvaron oftast upplevs när dagarna är välfyllda med spännande innehåll. För Musica Vitae har tiden dominerats av…

Ett intensivt och inspirerande arbete

Hösten är här och det märks genom vädret, men ännu mer genom intensiteten i vår verksamhet. Fyra dagars turné föregående helg, från Ystad i söder…