”Vad gör du egentligen?”

Frågan kom från en besökare på mitt kontor under den gångna veckan. Alla är vi i vår vardag uppfyllda med vårt. Det som för några är uppenbara självklarheter ter sig ibland främmande, men oftast spännande och nyfiket intresseväckande för andra, bara man ges möjligheten att reflektera och få en glimt in i en annan verklighet och verksamhet. I Utvandrarnas Hus bevisas det genom ett stort intresse för våra öppna repetitioner. Där blir man del av den process som leder fram till konsertupplevelsen. Att på ett tidigt stadium få ana var musikern börjar sin produktionsvecka skapar både förståelse och förväntan inför konserten.

Väldigt generöst har klarinettvirtuosen Emil Jonason delat med sig av sitt liv under de senaste dagarna. Medvetet, med sig själv i ett ödmjukt fokus, har han gett orkesterns musiker sina nycklar till den musik som igår kväll blev till en (r)evolutionerande klarinettfrossa. Många i publiken var påtagligt fysiskt berörda av musiken, både den lekfulla, sprudlande glädjen i Webers klarinettkonsert och den smärtsamma intensiteten i Golijovs klezmerinspirerade ”The Dreams and Prayers of Isaac the Blind”. I morgon går resan vidare till Kristianstads Kulturkvarter och därefter till Palladium, Malmö. Turnélivet är en annan del av en yrkesmusikers vardag.

Hur vardagslivet för de fenomenala nycirkusartisterna i australiensiska Cirka som i Riksteaterns regi just nu turnerar genom landet, kan man bara gissa. Jag fick glädjen att uppleva deras fantastiska föreställning i Växjö i onsdags och fängslades av det till synes fysiskt omöjliga, precis som en klarinettists cirkelandning syns omöjlig för den oinvigde.

Vad gör då jag? Ja, just nu detaljplanering för månaderna fram till sommaren, sista handen vid höstsäsongens program, men också långsiktig planering, där bland annat en Japanturné hösten 2018 har hög prioritet. Härligt då när sista mailet i inkorgen fredag eftermiddag, blir besked om beviljat resebidrag från Scandinavia-Japan Sasakawa Foundation!

Trevlig helg!

Susanne Rydén – Orkesterchef Musica Vitae

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Streamade konserter på musik i syd channel

Aktuellt

Biljettsläpp – Tarabband och Musica Vitae

Idag, onsdag 15/11, släpps biljetterna till vårens stora konsert med Tarabband och Musica Vitae. När Tarabband och Musica Vitae  möts exploderar beståndsdelarna och ett nytt universum skapas.…

Britta Byström nominerad till Musikförläggarnas pris

Musica Vitae är stolta över att tonsättaren Britta Byström blivit nominerad till Musikförläggarnas pris i kategorin Årets Konstmusikpris – Liten ensemble/kammarmusik. Hon nomineras för verket…

Daniel Fjellström skriver beställningsverk för Musica Vitae

Daniel Fjellström, som tillhör Sveriges nya generation av framstående tonsättare, har fått i uppdrag att skriva ett verk för Musica Vitae. Den 8 juni arrangerades en…

Senaste inläggen

Rum för musik

Efter en härlig och inspirerande semestervecka med täta nedslag i New Yorks kulturliv, var det i måndags dags för semifinalen i Kungl. Musikaliska akademiens solistpristävling.…

Kyrkomusiken som nav i musiklivet

Runt om i Europa firas i år Reformationen och även om de levde under olika århundraden, blir vi också påminda om den nära samhörigheten mellan…

Öppna nya dörrar

Jag börjar denna lördag med att reflektera över vilket temperament som ligger mig närmast. Efter gårdagens musikaliska skildring, där pianisten Hans Pålsson och Musica Vitae…