Ambition, passion och lagarbete

Nästan varje dag i veckan får vi besked om att Musica Vitae syns och hörs i olika medier. Idag dök följande recension från Östersjöfestivalen upp i tidningen Kulturen:  I händerna på Musica Vitae och dess ledare Malin Broman, som är ett svenskt svar på den italienska ensemblen Il Giardino Armonico eller om det är tvärtom, låter Vivaldi alldeles underbart. Med en energi och ett utspel som det slår gnistor om. Som ett rivjärn på särdeles gott humör. Och det var svårt att inte dras med i det fenomenala musicerandet i den fullsatta Berwaldhallen i söndags. Jag känner en oerhörd stolthet över den kollektiva insatsen, grundad i varje musikers individuella ambition och passion, sammanfogad av  Malin Broman. Ett lagarbete i ordets bästa bemärkelse, med en inspirerande och inkluderande lagledare.

Detta utgör en av musikens oerhörda potentialer som också var föremål för diskussion under torsdagens panelsamtal med tema ”Musikens plats i skolan”, i samband med invigningen av Helsingborgs pianofestival. Vikten av varje individs rätt till musik och ett estetiskt uttryck kan inte tillräckligt noga understrykas. Vi har idag en brist på musiklärare och många skolor i Sverige klarar inte att fylla läroplanens kriterier. För framtidens behöver vi en samsyn mellan kultur- och utbildning, ett samarbete mellan grund- och musikskola, en miljö där individers konstnärliga uttrycksmöjligheter stimuleras och skapar förutsättningar för gemensamma, sammansvetsande upplevelser. Glädjande i en ganska dyster lägesrapport var att höra hur just bland annat Helsingborgs kommun arbetar med ett tydligt mandat att utveckla kulturen i skolan, där stora upplevelser fångas upp av en väl fungerande verksamhet.

Jag återvänder till recensionen och läser: Vivaldis idyll, som det trots allt rör sig om, möter sin raka motsats i Marie Samuelssons musik. Kontrasten till Vivaldi är lika överväldigande som den är tankeväckande, lika enkel som genial.
En enkel, men genial idé är också Helsingborgs pianofestival som firar 15 år. Denna unika företeelse som blandar stora internationella artister med unga, kommande supertalanger och som är en av Musik i Syds ”Five Star Festivals”. Koreanska Yeol Emu Son invigde med ett spännande program och bländande spel.

Ännu lite äldre är Medeltidsdagarna i min hemby Hjärtlanda, dit jag beger mig idag. Konstnärlig kvalitet och mångfald av ett helt annat slag, mitt på den Småländska landsbygden.

Salve!

 

Susanne Rydén
Orkesterchef Musica Vitae

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Streamade konserter på musik i syd channel

Aktuellt

Daniel Fjellström skriver beställningsverk för Musica Vitae

Daniel Fjellström, som tillhör Sveriges nya generation av framstående tonsättare, har fått i uppdrag att skriva ett verk för Musica Vitae. Den 8 juni arrangerades en…

Introduktionsfilm Mellan världar

Nästa vecka ger vi konserten Mellan världar och i denna film ges en försmak av konsertprogrammet. Välkomna att uppleva musiken live i Ystad, Växjö, Särö och Lerum.

Musica Vitae i P2 Live i kväll

Sveriges Radio har spelat Musica Vitae flitigt under augusti månad och i kväll är det dags igen. 19.03 i P2 Live hörs Seasons – Fem…

Senaste inläggen

Vikten av att fortsätta utvecklas

Jag vaknar denna lördagsmorgon uppfylld och tacksam över veckans möten med Herbert Blomstedt. Sveriges genom tiderna främste dirigent fyller 90 och firades kungligt när han…

Ambition, passion och lagarbete

Nästan varje dag i veckan får vi besked om att Musica Vitae syns och hörs i olika medier. Idag dök följande recension från Östersjöfestivalen upp…

Vårt behov av musik

Det är lördag morgon och Musica Vitae sitter på tåget mot Stockholm. Östersjöfestivalen pågår för fullt och firar 15-årsjubileum. En festival som genom sitt fokus…