Intåg i sommarhagen

Regnet faller i strida strömmar. Vinden viner. Naturens ljud – sköra, nästan lite olycksbådande – hittar sin väg in genom mitt öppna fönster. I gränsen mellan sömn och vaket tillstånd vet jag nästan inte om jag är kvar i gårdagens föreställning eller i min lilla övernattningslya i Växjö. För Seasons – Fem Årstider väckte tankar. Musiken, där Marie Samuelsson som relief till Vivaldis välkända årstider influerats av klimatförändringen med plats för två höstar, känns nästan kusligt nära denna gråa julimorgon, i slutet en vecka när vi nåtts av nya besked om smältande isar och siffror om den mängd av klimatflyktingar vi kan vänta oss i en nära framtid. Det där nya ordet som vi för några år sedan inte ens visste att det fanns.

Alla dessa tankar till trots var ändå föreställningen som skapats i ett tätt samarbete med Regionteatern Blekinge-Kronoberg en livsglädjande praktfull upplevelse, där Carina Reich kreerade en visuell rikedom – ja ett levande stilleben som växte fram genom händerna på floristen Åsa Carlsson, skådespelaren Björn Johansson Boklund och ett skickligt filmande team. En glädje att låta våra institutioner mötas på detta sätt. Läs en recension från gårdagens föreställning här: Hänförande skapelse av känt verk.

Gränsöverskridande samarbeten är något som jag bär med mig från den säsong som nu går mot sitt slut. En säsong med stor variation där vi i Musica Vitae nått fler lyssnare än någonsin tidigare och skapat nya relationer med musiken som ingång. Framför oss ligger nu ytterligare en arbetsvecka (och vädergudarna verkar ändå ha ett gott öga till oss när de lovar uppehåll och lite sol inför onsdagens utomhuskonsert i Linnéparken). Efter avslutande konsert i Södra Mellby och Äppelriket på fredag gör vi sedan vårt efterlängtade intåg i sommarhagen och detta blir mitt sista inlägg innan semestern tar vid. För mitt i Fem Årstider ligger ändå sommaren och väntar.

Till er alla, men allra mest till mina fantastiska musiker och medarbetare, skickar jag min önskan om värmande sol och lata dagar med tid att bara vara. Vi hörs igen i slutet av augusti!

Susanne Rydén, Orkesterchef

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Streamade konserter på musik i syd channel

Aktuellt

Provspelningsstycken ensembleprov viola

1. J Brahms – Adagio ur Stråkkvintett op. 111 2. W A Mozart – Allegro ur Stråkkvintett nr 2, g-moll, KV 516 3. F Wedlund –…

Musica Vitaes programbok

Nu finns höstens programbok att bläddra i online här: https://issuu.com/musicavitae/docs/mv_h__stprogram_2017_webb

Konsertpaket hösten 2017

Varför inte säkra dina biljetter till fyra av höstens bästa konsertupplevelser redan nu? I paketet ingår Växjö-konserterna Mellan världar, Hans Pålsson, Barockens bästa och Messias till rabatterade priset…

Senaste inläggen

Ny säsong med nya möjligheter

Första veckan på jobbet efter semestern och härliga minnen blandas med en förväntan över en ny säsong och termin. För min egen del har både…

Intåg i sommarhagen

Regnet faller i strida strömmar. Vinden viner. Naturens ljud – sköra, nästan lite olycksbådande – hittar sin väg in genom mitt öppna fönster. I gränsen mellan…

Konstnärliga visioner och sammanhang

Dagens inlägg skrivs i den romantiska trädgården nedanför Huseby slott. Nyss färdades dagens konsertflygel med hjullastare och lyftes upp på scenen – en regional orkesters…