Svensk musik!

I torsdag var Musica Vitae och Musik i Syd tillsammans med Föreningen svenska tonsättare (Fst) och Kungl. Musikaliska akademien värd för den tredje presentationsdagen för ny svensk orkestermusik. På plats i Växjö var orkesterchefer och representanter från statliga myndigheter från hela vårt land, vilka hälsades välkomna till Sveriges grönaste stad av kommunstyrelsens ordförande Anna Tenje.
8 svenska tonsättares verk spelades av Musica Vitae och när jag igår bläddrade genom flödet av tack, känner jag återigen en stor stolthet över det som vår orkester åstadkommer av musikaliska upplevelser i allmänhet och svensk musik i synnerhet. Läs gärna pressinformationen som berättar mer om utfallet av dagen: Pressmeddelande från Föreningen svenska tonsättare.

För en lokal aktör som vi, är det för oss och hela regionen viktigt att både mätas och röra sig i nationella och internationella sammanhang. Och vid gårdagens konsert i Berwaldhallen gladdes jag naturligtvis åt affischen med Musica Vitae och Malin Bromans medverkan i Östersjöfestivalen senare i sommar. Kvällens program var unikt. Radiosymfonikerna tillsammans med Radiokör och solister framförde Helena Munktells komiska opera ”I Firenze” som väckts ur sin långa törnrosasömn. Ett härligt framförande där publiken lämnade huset glatt leende. Genom musikaliska akademiens stora projekt Levande Musikarv, revideras nu hela vår svenska musikhistoria och kvinnorna tar sin rättmätiga plats. Det är spännande! Och dessutom presenteras i morgon första avsnittet av Fråga musikprofessorn i P2, där Matthias Lundberg svarar på lyssnarnas frågor. Man kan alltså konstatera att detta varit en stor vecka för svensk musik!

Dagens lyssningstips blir Helena Munktells Bränningar som tar oss ut till havet.

 

Susanne Rydén
Orkesterchef Musica Vitae

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Streamade konserter på musik i syd channel

Aktuellt

Provspelningsstycken ensembleprov viola

1. J Brahms – Adagio ur Stråkkvintett op. 111 2. W A Mozart – Allegro ur Stråkkvintett nr 2, g-moll, KV 516 3. F Wedlund –…

Musica Vitaes programbok

Nu finns höstens programbok att bläddra i online här: https://issuu.com/musicavitae/docs/mv_h__stprogram_2017_webb

Konsertpaket hösten 2017

Varför inte säkra dina biljetter till fyra av höstens bästa konsertupplevelser redan nu? I paketet ingår Växjö-konserterna Mellan världar, Hans Pålsson, Barockens bästa och Messias till rabatterade priset…

Senaste inläggen

Ny säsong med nya möjligheter

Första veckan på jobbet efter semestern och härliga minnen blandas med en förväntan över en ny säsong och termin. För min egen del har både…

Intåg i sommarhagen

Regnet faller i strida strömmar. Vinden viner. Naturens ljud – sköra, nästan lite olycksbådande – hittar sin väg in genom mitt öppna fönster. I gränsen mellan…

Konstnärliga visioner och sammanhang

Dagens inlägg skrivs i den romantiska trädgården nedanför Huseby slott. Nyss färdades dagens konsertflygel med hjullastare och lyftes upp på scenen – en regional orkesters…