Att ställa in sin GPS

I veckan ägde Svensk Scenkonsts branschdagar rum i ett soligt Helsingborg. Representanter från hela scenkonstbranschen möttes och diskuterade digitaliseringens möjligheter och begränsningar. Vem vill vi nå och varför? Jag instämmer med ordförande Stefan Forsbergs ord, att det handlar om att ställa in sin GPS på det mål man vill nå, både i den verkliga och i den digitala världen.

Alla närvarande var överens om att ingenting överträffar det direkta mötet mellan publik och artister, men att tekniken öppnar för möjligheter att tänka nytt och öka vår tillgänglighet. Att en streamingfunktion skulle ersätta den fysiska upplevelsen ter sig tämligen utopisk – i helgen spelar våra nationalscener i Stockholm för utsålda hus, i Malmö väntar en fullbokad premiär av Växjösonen Karl Birger Blomdahls opera Aniara och hela veckan möter Musica Vitae välfyllda hus tillsammans med underbara Margareta Bengtson.

Musica Vitaes GPS är inställd på att nå och möta vår publik i ett nära och personligt tilltal, men den kompletteras av vår närvaro på Musik i Syd Channel, där fördjupande reportage och inspelade konserter ger ett mervärde åt många. Torsdagens avstickare till Vida arena och innebandy-VM, där uppvärmningen på plan skedde i takt till vår tolkning av Romans Drottningholmsmusik, blev en kombination av ”real life” och digital transmission men med målet att väcka nyfikenhet och förmedla en upplevelse av högsta konstnärliga kvalitet, tydligt formulerat. Jag upplever att vi lyckades med båda delar!

Om vikten av målmedvetenhet och uthållighet handlar den artikel jag avslutningsvis gärna länkar till:

Den musikaliska gåvan är inte gratis

Trevlig helg!

Susanne Rydén, Orkesterchef Musica Vitae

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Streamade konserter på musik i syd channel

Aktuellt

Konsertpaket hösten 2017

Varför inte säkra dina biljetter till fyra av höstens bästa konsertupplevelser redan nu? I paketet ingår Växjö-konserterna Mellan världar, Hans Pålsson, Barockens bästa och Messias till rabatterade priset…

Förhandstitt! Kalendarium höstsäsongen 2017

Igår höll Musica Vitae pressträff och presenterade kommande höstsäsong. Programmet presenteras mer detaljerat här på hemsidan innan midsommar men så länge finns nedanstående kalendarium för…

Ledig tjänst – viola

Kammarorkestern Musica Vitae (15 stråkar 5-4-3-2-1) Malin Broman konstnärlig ledare söker Viola, alt. stämledare med tillträde oktober 2017 eller enligt överenskommelse     Provspelningsstycken –…

Senaste inläggen

Intåg i sommarhagen

Regnet faller i strida strömmar. Vinden viner. Naturens ljud – sköra, nästan lite olycksbådande – hittar sin väg in genom mitt öppna fönster. I gränsen mellan…

Konstnärliga visioner och sammanhang

Dagens inlägg skrivs i den romantiska trädgården nedanför Huseby slott. Nyss färdades dagens konsertflygel med hjullastare och lyftes upp på scenen – en regional orkesters…

Svensk musik!

I torsdag var Musica Vitae och Musik i Syd tillsammans med Föreningen svenska tonsättare (Fst) och Kungl. Musikaliska akademien värd för den tredje presentationsdagen för…