Att ställa in sin GPS

I veckan ägde Svensk Scenkonsts branschdagar rum i ett soligt Helsingborg. Representanter från hela scenkonstbranschen möttes och diskuterade digitaliseringens möjligheter och begränsningar. Vem vill vi nå och varför? Jag instämmer med ordförande Stefan Forsbergs ord, att det handlar om att ställa in sin GPS på det mål man vill nå, både i den verkliga och i den digitala världen.

Alla närvarande var överens om att ingenting överträffar det direkta mötet mellan publik och artister, men att tekniken öppnar för möjligheter att tänka nytt och öka vår tillgänglighet. Att en streamingfunktion skulle ersätta den fysiska upplevelsen ter sig tämligen utopisk – i helgen spelar våra nationalscener i Stockholm för utsålda hus, i Malmö väntar en fullbokad premiär av Växjösonen Karl Birger Blomdahls opera Aniara och hela veckan möter Musica Vitae välfyllda hus tillsammans med underbara Margareta Bengtson.

Musica Vitaes GPS är inställd på att nå och möta vår publik i ett nära och personligt tilltal, men den kompletteras av vår närvaro på Musik i Syd Channel, där fördjupande reportage och inspelade konserter ger ett mervärde åt många. Torsdagens avstickare till Vida arena och innebandy-VM, där uppvärmningen på plan skedde i takt till vår tolkning av Romans Drottningholmsmusik, blev en kombination av ”real life” och digital transmission men med målet att väcka nyfikenhet och förmedla en upplevelse av högsta konstnärliga kvalitet, tydligt formulerat. Jag upplever att vi lyckades med båda delar!

Om vikten av målmedvetenhet och uthållighet handlar den artikel jag avslutningsvis gärna länkar till:

Den musikaliska gåvan är inte gratis

Trevlig helg!

Susanne Rydén, Orkesterchef Musica Vitae

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Streamade konserter på musik i syd channel

Aktuellt

Presentation av Musica Vitaes höstsäsong, 31 maj kl 18.15

Onsdagen den 31 maj, kl 18.15 i Utvandrarnas hus Växjö, håller Musica Vitae en kort pressinformation där höstens säsong presenteras. Tillsammans med gäster presenterar orkesterchef Susanne Rydén…

Ledig tjänst – viola

Kammarorkestern Musica Vitae (15 stråkar 5-4-3-2-1) Malin Broman konstnärlig ledare söker Viola, alt. stämledare med tillträde oktober 2017 eller enligt överenskommelse     Provspelningsstycken –…

Musica Vitae i sociala medier

Följ Musica Vitae på sociala medier för att hålla dig ständigt uppdaterad! Vi finns på Facebook, Instagram och Twitter. Glöm inte heller att prenumerera på…

Senaste inläggen

Möte med det okända

En fantastisk kreativ och härlig stämning har fyllt Utvandrarnas Hus den gångna veckan. Med sex unga tonsättare, i sällskap av kompositionsprofessorer och lärare och med…

Att ställa in sin GPS

I veckan ägde Svensk Scenkonsts branschdagar rum i ett soligt Helsingborg. Representanter från hela scenkonstbranschen möttes och diskuterade digitaliseringens möjligheter och begränsningar. Vem vill vi…

Vila och vårkänslor

Medan vintern gör sitt bästa för att rasa ut har Musica Vitaes musiker en podieledig vecka. Mycket kvarstår under en intensiv försommar och en lång…