”Vad gör du egentligen?”

Frågan kom från en besökare på mitt kontor under den gångna veckan. Alla är vi i vår vardag uppfyllda med vårt. Det som för några är uppenbara självklarheter ter sig ibland främmande, men oftast spännande och nyfiket intresseväckande för andra, bara man ges möjligheten att reflektera och få en glimt in i en annan verklighet och verksamhet. I Utvandrarnas Hus bevisas det genom ett stort intresse för våra öppna repetitioner. Där blir man del av den process som leder fram till konsertupplevelsen. Att på ett tidigt stadium få ana var musikern börjar sin produktionsvecka skapar både förståelse och förväntan inför konserten.

Väldigt generöst har klarinettvirtuosen Emil Jonason delat med sig av sitt liv under de senaste dagarna. Medvetet, med sig själv i ett ödmjukt fokus, har han gett orkesterns musiker sina nycklar till den musik som igår kväll blev till en (r)evolutionerande klarinettfrossa. Många i publiken var påtagligt fysiskt berörda av musiken, både den lekfulla, sprudlande glädjen i Webers klarinettkonsert och den smärtsamma intensiteten i Golijovs klezmerinspirerade ”The Dreams and Prayers of Isaac the Blind”. I morgon går resan vidare till Kristianstads Kulturkvarter och därefter till Palladium, Malmö. Turnélivet är en annan del av en yrkesmusikers vardag.

Hur vardagslivet för de fenomenala nycirkusartisterna i australiensiska Cirka som i Riksteaterns regi just nu turnerar genom landet, kan man bara gissa. Jag fick glädjen att uppleva deras fantastiska föreställning i Växjö i onsdags och fängslades av det till synes fysiskt omöjliga, precis som en klarinettists cirkelandning syns omöjlig för den oinvigde.

Vad gör då jag? Ja, just nu detaljplanering för månaderna fram till sommaren, sista handen vid höstsäsongens program, men också långsiktig planering, där bland annat en Japanturné hösten 2018 har hög prioritet. Härligt då när sista mailet i inkorgen fredag eftermiddag, blir besked om beviljat resebidrag från Scandinavia-Japan Sasakawa Foundation!

Trevlig helg!

Susanne Rydén – Orkesterchef Musica Vitae

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Streamade konserter på musik i syd channel

Aktuellt

Presentation av Musica Vitaes höstsäsong, 31 maj kl 18.15

Onsdagen den 31 maj, kl 18.15 i Utvandrarnas hus Växjö, håller Musica Vitae en kort pressinformation där höstens säsong presenteras. Tillsammans med gäster presenterar orkesterchef Susanne Rydén…

Ledig tjänst – viola

Kammarorkestern Musica Vitae (15 stråkar 5-4-3-2-1) Malin Broman konstnärlig ledare söker Viola, alt. stämledare med tillträde oktober 2017 eller enligt överenskommelse     Provspelningsstycken –…

Musica Vitae i sociala medier

Följ Musica Vitae på sociala medier för att hålla dig ständigt uppdaterad! Vi finns på Facebook, Instagram och Twitter. Glöm inte heller att prenumerera på…

Senaste inläggen

Möte med det okända

En fantastisk kreativ och härlig stämning har fyllt Utvandrarnas Hus den gångna veckan. Med sex unga tonsättare, i sällskap av kompositionsprofessorer och lärare och med…

Att ställa in sin GPS

I veckan ägde Svensk Scenkonsts branschdagar rum i ett soligt Helsingborg. Representanter från hela scenkonstbranschen möttes och diskuterade digitaliseringens möjligheter och begränsningar. Vem vill vi…

Vila och vårkänslor

Medan vintern gör sitt bästa för att rasa ut har Musica Vitaes musiker en podieledig vecka. Mycket kvarstår under en intensiv försommar och en lång…