”Vad gör du egentligen?”

Frågan kom från en besökare på mitt kontor under den gångna veckan. Alla är vi i vår vardag uppfyllda med vårt. Det som för några är uppenbara självklarheter ter sig ibland främmande, men oftast spännande och nyfiket intresseväckande för andra, bara man ges möjligheten att reflektera och få en glimt in i en annan verklighet och verksamhet. I Utvandrarnas Hus bevisas det genom ett stort intresse för våra öppna repetitioner. Där blir man del av den process som leder fram till konsertupplevelsen. Att på ett tidigt stadium få ana var musikern börjar sin produktionsvecka skapar både förståelse och förväntan inför konserten.

Väldigt generöst har klarinettvirtuosen Emil Jonason delat med sig av sitt liv under de senaste dagarna. Medvetet, med sig själv i ett ödmjukt fokus, har han gett orkesterns musiker sina nycklar till den musik som igår kväll blev till en (r)evolutionerande klarinettfrossa. Många i publiken var påtagligt fysiskt berörda av musiken, både den lekfulla, sprudlande glädjen i Webers klarinettkonsert och den smärtsamma intensiteten i Golijovs klezmerinspirerade ”The Dreams and Prayers of Isaac the Blind”. I morgon går resan vidare till Kristianstads Kulturkvarter och därefter till Palladium, Malmö. Turnélivet är en annan del av en yrkesmusikers vardag.

Hur vardagslivet för de fenomenala nycirkusartisterna i australiensiska Cirka som i Riksteaterns regi just nu turnerar genom landet, kan man bara gissa. Jag fick glädjen att uppleva deras fantastiska föreställning i Växjö i onsdags och fängslades av det till synes fysiskt omöjliga, precis som en klarinettists cirkelandning syns omöjlig för den oinvigde.

Vad gör då jag? Ja, just nu detaljplanering för månaderna fram till sommaren, sista handen vid höstsäsongens program, men också långsiktig planering, där bland annat en Japanturné hösten 2018 har hög prioritet. Härligt då när sista mailet i inkorgen fredag eftermiddag, blir besked om beviljat resebidrag från Scandinavia-Japan Sasakawa Foundation!

Trevlig helg!

Susanne Rydén – Orkesterchef Musica Vitae

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Streamade konserter på musik i syd channel

Aktuellt

Konsertpaket hösten 2017

Varför inte säkra dina biljetter till fyra av höstens bästa konsertupplevelser redan nu? I paketet ingår Växjö-konserterna Mellan världar, Hans Pålsson, Barockens bästa och Messias till rabatterade priset…

Förhandstitt! Kalendarium höstsäsongen 2017

Igår höll Musica Vitae pressträff och presenterade kommande höstsäsong. Programmet presenteras mer detaljerat här på hemsidan innan midsommar men så länge finns nedanstående kalendarium för…

Ledig tjänst – viola

Kammarorkestern Musica Vitae (15 stråkar 5-4-3-2-1) Malin Broman konstnärlig ledare söker Viola, alt. stämledare med tillträde oktober 2017 eller enligt överenskommelse     Provspelningsstycken –…

Senaste inläggen

Intåg i sommarhagen

Regnet faller i strida strömmar. Vinden viner. Naturens ljud – sköra, nästan lite olycksbådande – hittar sin väg in genom mitt öppna fönster. I gränsen mellan…

Konstnärliga visioner och sammanhang

Dagens inlägg skrivs i den romantiska trädgården nedanför Huseby slott. Nyss färdades dagens konsertflygel med hjullastare och lyftes upp på scenen – en regional orkesters…

Svensk musik!

I torsdag var Musica Vitae och Musik i Syd tillsammans med Föreningen svenska tonsättare (Fst) och Kungl. Musikaliska akademien värd för den tredje presentationsdagen för…