”Vad gör du egentligen?”

Frågan kom från en besökare på mitt kontor under den gångna veckan. Alla är vi i vår vardag uppfyllda med vårt. Det som för några är uppenbara självklarheter ter sig ibland främmande, men oftast spännande och nyfiket intresseväckande för andra, bara man ges möjligheten att reflektera och få en glimt in i en annan verklighet och verksamhet. I Utvandrarnas Hus bevisas det genom ett stort intresse för våra öppna repetitioner. Där blir man del av den process som leder fram till konsertupplevelsen. Att på ett tidigt stadium få ana var musikern börjar sin produktionsvecka skapar både förståelse och förväntan inför konserten.

Väldigt generöst har klarinettvirtuosen Emil Jonason delat med sig av sitt liv under de senaste dagarna. Medvetet, med sig själv i ett ödmjukt fokus, har han gett orkesterns musiker sina nycklar till den musik som igår kväll blev till en (r)evolutionerande klarinettfrossa. Många i publiken var påtagligt fysiskt berörda av musiken, både den lekfulla, sprudlande glädjen i Webers klarinettkonsert och den smärtsamma intensiteten i Golijovs klezmerinspirerade ”The Dreams and Prayers of Isaac the Blind”. I morgon går resan vidare till Kristianstads Kulturkvarter och därefter till Palladium, Malmö. Turnélivet är en annan del av en yrkesmusikers vardag.

Hur vardagslivet för de fenomenala nycirkusartisterna i australiensiska Cirka som i Riksteaterns regi just nu turnerar genom landet, kan man bara gissa. Jag fick glädjen att uppleva deras fantastiska föreställning i Växjö i onsdags och fängslades av det till synes fysiskt omöjliga, precis som en klarinettists cirkelandning syns omöjlig för den oinvigde.

Vad gör då jag? Ja, just nu detaljplanering för månaderna fram till sommaren, sista handen vid höstsäsongens program, men också långsiktig planering, där bland annat en Japanturné hösten 2018 har hög prioritet. Härligt då när sista mailet i inkorgen fredag eftermiddag, blir besked om beviljat resebidrag från Scandinavia-Japan Sasakawa Foundation!

Trevlig helg!

Susanne Rydén – Orkesterchef Musica Vitae

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Streamade konserter på musik i syd channel

Aktuellt

Daniel Fjellström skriver beställningsverk för Musica Vitae

Daniel Fjellström, som tillhör Sveriges nya generation av framstående tonsättare, har fått i uppdrag att skriva ett verk för Musica Vitae. Den 8 juni arrangerades en…

Introduktionsfilm Mellan världar

Nästa vecka ger vi konserten Mellan världar och i denna film ges en försmak av konsertprogrammet. Välkomna att uppleva musiken live i Ystad, Växjö, Särö och Lerum.

Musica Vitae i P2 Live i kväll

Sveriges Radio har spelat Musica Vitae flitigt under augusti månad och i kväll är det dags igen. 19.03 i P2 Live hörs Seasons – Fem…

Senaste inläggen

Vikten av att fortsätta utvecklas

Jag vaknar denna lördagsmorgon uppfylld och tacksam över veckans möten med Herbert Blomstedt. Sveriges genom tiderna främste dirigent fyller 90 och firades kungligt när han…

Ambition, passion och lagarbete

Nästan varje dag i veckan får vi besked om att Musica Vitae syns och hörs i olika medier. Idag dök följande recension från Östersjöfestivalen upp…

Vårt behov av musik

Det är lördag morgon och Musica Vitae sitter på tåget mot Stockholm. Östersjöfestivalen pågår för fullt och firar 15-årsjubileum. En festival som genom sitt fokus…